Ran av urmaker i Haugesund

For en tid tilbake ble jeg oppringt hjemme og forespurt om jeg kunne stille med min tjenestehund Eos i forbindelse med at det hadde vært et væpnet ran av en urmaker i Haugesund. Tre ranere hadde flyktet i en stjålet Audi personbil, etter å ha stjålet eksklusive klokker for millionbeløp.

Etter en bilforfølgelse i Sauda, hadde ranssjåføren kjørt ut av veien ca. 3 km nordøst for Sauda. Gjerningsmennene hadde deretter løpt til skogs. Det var ønskelig med en  politihund til å spore opp gjerningsmennene. Det var gitt ordre om bevæpning på bakgrunn av at våpen var benyttet under ranet.

Jeg kjørte umiddelbart til Haugesund politistasjon med min patruljehund Eos. Ved ankomst politistasjonen fikk jeg en kort brif av operasjonsleder, før jeg bevæpnet meg og kjørte utrykning inn til Sauda.

Underveis hadde jeg kontakt med aksjonsleder UEH, som tidsmessig lå 30 minutter foran meg. Jeg ble underveis underrettet om at politihelikopteret fra Oslo ville bistå under søk etter gjerningspersonene.

Jeg ankom åstedet på Lona utenfor Sauda kl. 1430. Ved min ankomst fikk jeg en brif av aksjonsleder. Det ble opplyst at det var postert ut politimannskaper på to høyder inn mot området hvor gjerningsmennene hadde løpt. En politibetjent hadde sett to personer løpe fra bilen etter utforkjøringen kl. 1237.

Jeg tok ut Eos og iførte ham sporsele og sporline, vi gikk deretter fram til en eldre stjålet sølvfarget Audi. Bilen stod noen meter ut i terrenget, i en krapp høyre kurve.

Min sikkerhet ble ivaretatt av 8 UEH mannskaper med MP-5 under spor-oppsøk og under sporet. Etter søk i området, fikk Eos sporutgang. Det ble etter ca. 25 meter fra den krasjede Audi funnet en sort finlandshette. Jeg skjønte umiddelbart at Eos hadde spor etter gjerningsperson(ene).

Sporet fortsatte på sørsiden av en grusveg inn mot en bro og bort fra stedet hvor trafikkuhellet hadde inntruffet. Sporet gikk over grusvegen sør for broen til Fiveland. Ca. 100 meter øst for broen over Storelva, markerte Eos på flere gjenstander som lå innenfor en radius på 3 meter. Dette var en Svensk krones mynt, grått brilleetui, europakart, samt et grått brilleetui av merket ”Grad Oplicdl”.

Etter å ha gått spor med Eos i et par hundremeter, markerte Eos på en grå og sort arbeidshanske i sporet. Arbeidshansken var fra en venstre hånd.  I overkant på arbeidshansken var det kuttskader og formentlig blod i området mellom venstre langfinger og ring fing. Etter å ha gått spor østover og retning opp mot Fv-520, markerte Eos på ny på en finlandshette.

Etter å ha krysset Fv-520, gikk sporet skrått oppover i forholdsvis bratt og ullent skogsterreng på sørsiden av fylkesveien. Etter noen hundremeter med spor, ble et UEH mannskap oppmerksom på 2 mørkkledde personer som satt i en steinur litt til høyre for oss. Den ene personen var vesentlig høyere enn den andre.

Personene ble anropt og engasjert av UEH mannskapene. Personene etterkom ordrene som ble gitt delvis på norsk og engelsk. Før personene ble iført håndjern, stod Eos og sitret i spenning og forventning til hva personene ville foreta seg. Her kan en trygt si at Eos hadde “target i sikte”. Selve pågripelsen gikk fint og rolig for seg, personene var særs samarbeidsvillige. De ble pågrepet kl 1530. Anslagsvis 1 km i luftlinje fra stedet Audi hadde kjørt ut av veibanen og krasjet. Personene som var pågrepet var av utenlandsk opprinnelse, de kunne ikke norsk og særdeles lite engelsk. Personene virket medtatte, oppgitte og var i tillegg våte og slitne. Rundt personene lå det våte klær til tørk. Personene ble skilt og forespurt etter personalia.

Det ble meldt fra om at den høyeste personen hadde et serbisk pass. Denne personen hadde en sort hoftelang jakke og sorte joggesko av merket Umbro. Joggeskoene til personen hadde hvite ”Umbro” merker på utsiden av joggeskoene og et hvitt parti i overkant på hel. Dette var sammenfallende med personen som holder skytevåpen inne på urmakerbutikken under ranet jf. overvåkningsvideo.

Den andre personen som ble pågrepet var i besittelse av et slovensk pass. Noe senere ble hans identitet bekreftet. Det viste seg at personen hadde benyttet falsk pass flere steder i Europa og var etterlyst i flere land for grove tyverier av klokker. Personens blod og DNA var sikret på flere av åstedene. Personen hadde også nå, etter pågripelsen et kutt på venstre hånds ring- og lang fing. Dette ble senere sydd av lege og avfotografert av politiet. Skadene som personen hadde stemte overens med den blodige arbeidshansken, som ble funnet i sporet av Eos. Personens DNA fra arbeidshanske ble også funnet på utstillingsmonter inne i urbutikken som ble ranet.

 

Personen med Serbisk pass erkjente å ha vært med på ranet av urmakerbutikken og forklarte senere at våpenet som han hadde benyttet var kastet utenfor urmakerforretningen. Dette viste seg i etterkant å være en ladd startpistol m. ammunisjon.

Etter ransaking ble de to pågrepne kjørt inn til Sauda lensmannskontor for avfotografering av klesdrakt mv.

Jeg forsøkte å få en ny sporutgang med Eos ved å slå en 360 graders sirkel, ut fra området/steinura hvor de to var pågrepet. Det ble ikke påvist noen sporutganger fra område av Eos. Det ble også foretatt et åstedssøk med Eos i steinura der personene var pågrepet, uten at det ble gjort funn av gjemte gjenstander.

Den siste raneren ble pågrepet av en lokalkjent lensmannsbetjent med sin student, noen timer senere, da raneren ble påtruffet utenfor bensinstasjon i sentrum av Sauda. Personen var da våt og forkommen og hadde bl.a. svømt over en elv under flukten bort fra den krasjede Audien.

 

Snipp snapp snute, så var Eos sin første rans spor i rute 😉

Legg igjen en kommentar