Vedlikehold av hundens fysikk

Mental stimuli er et must for hunden, det er de fleste enige i. Men hva med hundens muskulatur, ligament og ledd? Er det et must med vedlikehold på dette området?

Hunden vår har totalt 320 knokler. Disse er fordelt på følgende måte:

Ryggrad ca 50 knokler ( fom Atlas tom siste halevirvel ).
Skallen 50 knokler.
Ribben og brystben 34 knokler
Totalt begge framben 90 knokler.
Totalt begge bakben 96 knokler.

Hunden har ca 600 tverrstripet skjelettmuskulatur. Disse er, enkelt forklart, festet til ulike skjelettstrukturer via sener.

Basert på faktatallene over er det lett å konkludere med at man er nødt til å ta hensyn til hundens fysikk. Vi hundeførere er nødt til å tenke oss om før vi setter hunden i arbeid hvis vi ønsker å beholde den i arbeidet vårt så lenge som mulig. Hundene våre er dessuten svært gode når det kommer til å skjule smerter.

Som et supplement i hundeholdet vårt kan det være meget smart å la en fysioterapeut eller massør gå over hunden vår jevnlig.

Nedenfor følger en oversikt over hva som skjer under massasjebehandling og hvorfor dette er viktig vedlikehold:

• Ved massasje, skjer en varmeøkning i musklene fordi blodårene utvider seg, og blodet strømmer dermed fortere gjennom muskelen. Musklene tar lettere opp næring, det blir mindre avfalls stoffer og bindevevs ansamlinger.
• Ved massasje og stretching slipper spenninger i muskler, sener, ligament og ledd. Leddvæsken stimuleres, og trykket på leddene blir mindre.
• Massasjebehandling forebygger bindevevsdannelse og forkalkning i sener og muskler ved skader og overbelastninger.
• Massasje senker blodtrykket og senker konsentrasjonen av stresshormoner i kroppen. Samtidig økes anti-stress hormonet Oxytocin.
• Massasje kan ha en smertelindrende virkning. Alle former for massasje og berøring stimulerer frisettelse av endorfiner.
• Hunden kommer seg fortere etter utmattelse og harde anstrengelser med massasje. Hunden greier ikke alltid å bli kvitt alle avfalls stoffene bare ved å hvile.

• Hver gang hunden utsettes for hard trening, blir muskelvev skadet og muskelceller dør. Ved bruk av massasje reduserer vi omfanget av dette.
• Når hunden får massasje øker sirkulasjonen i bindevev og lymfe. Dermed forebygger vi opphopning av slaggstoff, som igjen kan føre til muskelstivhet.
• Ved bruk av massasje stimulerer man sirkulasjonen i huden, og man øker stoffskiftet til huden og talgkjertlene. Hunden får en frisk og skinnende pels!

• Mage og tarmsystemet påvirkes av massasje. Hunden må ofte på do direkte etter. Man kjenner også ofte en sterkere lukt fra hunden under og etter massasjebehandling. Avfalls stoffer kommer også ut som lukt.

Oppvarming og nedgåring av hunden vår

Man burde gjøre til en vane å varme opp hunden før fysisk trening og å gå den ned etterpå; gjerne også supplere med et dekken fra Back on Track til bruk før trening, i pauser, og på vei hjem fra trening. Skal hunden rundere 800m eller gå 4km spor, trene angrep eller jogge 2 mil så sier det seg i grunnen selv at hunden burde være varm i muskulaturen først. Det samme gjelder jo også for oss tobeinte. Det er vel ingen mennesker som ønsker å holde seg i god form over mange år som starter trening uten oppvarming?

Det finnes ingen 100 prosent fasit når det kommer til oppvarming, men som et minimum bør en la hunden skritte og trave i 12-15 minutter før vi krever at den skal gi jernet for oss eller for fedrelandet. Muskulaturen og sirkulasjonssystemet må få en sjanse til å forberede seg på å yte maksimalt.

Like viktig er det at hunden gås ned etterpå i 5-10 minutter.

Heldigvis er det i mange hundemiljøer blitt mer og mer fokus på oppvarming, nedgåing og vedlikehold av hundens fysikk. Heldigvis ser man sjeldnere og sjeldnere at hundene tas ut av bilen og “varmes opp” ved å løpe etter kong/ ball. For dette er jo aldeles ikke oppvarming! .

Hundene våre er lojale, de går gjennom ild og vann for oss. Vår plikt burde være å vedlikeholde dem godt nok. For politihunden vil det bety at den kan brukes lengre i tjeneste noe som vil gagne flere enn hunden.

Artikkelforfatter ønsker ikke å ha navnet sitt på trykk

Legg igjen en kommentar