Så er det tid til lidt viden igen…

Kan man kastrere en hunhund? Nej vel? (Jo man kan!). Kan man sterilisere en hanhund? Nej vel? (Jo man kan!). Hvad er at kastrere og hvad er at sterilisere og hvad er fordelene og ulemperne? Lad os se lidt på sagen.

Lidt forståelse først

Både hankøn og hunkønsvæsner har kønskirtler. Kønskirtler er organer som alle andre kirtler producerer noget kroppen skal bruge. Kønskirtlerne producerer hormoner og henholdsvis æg (hunkønsvæsner) og sæd (hankønsvæsner).
Hunkønsvæsnets kønskirtler hedder ovarier eller på dansk æggestokke og de sidder udenfor livmoderen. De er placeret oppe under ryggen i nærheden af nyrerne og binyrerne. Her modnes der æg i forbrunsten og disse æg frigøres så under brunsten og ”springer” ud i bughulen hvor de fanges af en tragt (salpinx)på enden af livmoderen. Når de er fangede Af livmoderen føres de ned i livmoderen hvor de evt. befrugtes og sætter sig fast. Hvad der så videre sker er en anden historie.

Livmoderen (uterus) er altså en slags beholder. Den består forneden af en indgang livmoderhals (cervix), der går over i en livmoderkrop (corpus uteri) der så igen deler sig i to horn (cornua uteri)som går op i hver side af kroppen indtil de når op til æggestokkene. Nedenfor livmoderhalsen er skeden (vagina). Ikke mere om den så bliver det til pjat med mig.

Hankønsvæsenets kønskirtler hedder testikler eller på dansk sten. De sidder nedenfor tissemanden (penis) og producerer hormoner og sædceller. Penis vil jeg heller ikke videre omtale for så bliver Margit bare fjollet.

Kastration

At kastrere kommer fra det latinske ord castratio. Det betyder at fjerne eller at ødelægge kønskirtlerne. Kønskirtlerne fjernes altså ved en kastration. Det gælder både for hanner og hunner.
Sterilisation

At sterilisere kommer fra det latinsk ord sterilis der betyder ufrugtbar. En sterilisation betyder altså at gøre et individ ufrugtbar. Dette behøver ikke nødvendigvis at være kirurgisk, men kunne også tænkes medicinsk eller ved for eksempel stråling.
Hvad er forskellen?

At blive kastreret betyder for dyret at kønskirtlerne fjernes og de derved fremkomne gener eller fordele indtræder. Kønshormoner forsvinder. Man kan ikke formere sig. Der kommer en væsensforandring. Den væsensforandring som skyldtes kønshormonerne. Ikke andre! Ladhed og fedme kan evt. optræde men er dog ikke udpræget. Mere ejerens skyld hvis man ikke passer på med foderet. For hundyr vil overgangsalderen (climateriet) indtræde. Denne bemærkes dog ikke udpræget ved dyr. Måske fordi vi ikke lægger mærke til den. Hos hundyr kan knogleforandringer (skørhed) også indtræde.

At blive kastreret betyder altså at noget altid fjernes, nemlig kønskirtlerne. Når man kastrer hundyr fjerner man som regel også den tilhørende livmoder, idet den jo så ikke skal bruges mere og så jo ”kun er i vejen”. Mange bruge argumentet at livmoderen skal væk for at der ikke skal komme betændelse eller kræft i livmoderen. Det synes jeg ikke holder vand idet alle hundyr jo har en livmoder når de ikke er opererede. Men, OK, for en sikkerhedsskyld er det da OK at fjerne livmoderen samtidig når nu man alligevel har hunden åbnet.

Denne operation hvor det hele fjernes er en såkaldt ovariohysterectomi. Mens en ren kastration
ville være en ovarioectomi. (Ovario- hysterectomi- æggestok- livmoder- bortoperation). Her kaldes så livmoderen ikke uterus (latin) men hystera (græsk). I medicinens verden er det ofte sådan at det sunde organ kaldes ved dets latinske navn mens det ”syge” organ kaldes ved dets græske navn. Eksempel Blære hedder på latin: Vesica mens blærebetændelse hedder: Cystitis hvilket er græsk. Endelsen –itis fortæller at det er en betændelse. Glem det bare igen det var bare for dem der gerne ville vide lidt ekstra.

At blive steriliseret betyder hvis det skal være helt korrekt at der ikke fjernes noget men kun at dyret gøres ufrugtbar. Hos hankønnet betyder det for eksempel at sædstrengen skæres over så der ikke kan komme sæd fra testiklerne videre til penis. Hos hunkønnet kunne man underbinde indgangen til livmoderen så æg ikke kunne komme fra æggestokkene og videre ned i livmoderen. Sådan gøres det i praksis kun hos handyr. Når man steriliserer et hundyr korrekt (altså ikke kastrerer) så fjernes hele livmoderen fra cervix (livmoderhalsen) og op til salpinx (livmoderspidsen med tragten). Det kan vel kaldes en kraftig sterilisation men så er det da også afdebateret om der senere kan komme betændelse eller kræft i livmoderen. Den er jo så helt væk. Man er dog på det sidste på større steder i udlandet begyndt kun at sterilisere hunhunde ved underbinding af salpinx, hvilket jeg synes er en fortræffelig metode idet den kan udføres med et endoskop som er et lille ”kikkertsystem” og derfor kun laver ganske små huller i kroppen.

Skal vi lige få overblikket

Kastere betyder: Fjerne alt
Sterilisere betyder: Gøre ufrugtbar, ikke absolut fjerne noget og således ikke fjerne kønskirtlerne.

Det er dog ofte blevet sådan i folkemunde at hundyr omtales med: Sterilisation og handyr omtales med kastration, hvilket jo egentlig er helt forkert. I virkeligheden kastrerer mange dyrlæger hunhunde selvom det stadig kaldes en sterilisation overfor ejeren. Måske af gammel vane eller fordi det er for besværlig at forklare.
Hvad er så fordelene og ulemperne????

Ja, se det er jo en helt anden historie som du kan få næste gang!
Længe leve hormonerne

Bille

Legg igjen en kommentar