Rogaland Politihundelag 40 år

Historikk
I 1975 ble interesseorganisasjonen Stavanger- og Rogaland politihundelag stiftet. Det var Reidar Olsen (nåværende æresmedlem i klubben) som syntes det var på sin plass at det ble en organisering på disse hundeførerne som «gikk og slang». Reidar selv hadde ikke godkjent hund denne gangen, men ble likevel den første formannen i klubben. Reidar Olsen godkjente sin første hund i 1979.

Reidar sitt første mål den gang han startet som formann, var å få økt antall hundestillinger fra to til fire. Etter hvert fikk distriktet også sin første instruktør, Lidvin Larsen. Lidvin fikk etter hvert en stilling som distriktsinstruktør, og fikk ansvaret for all hundeutdanningen både i Rogaland og i Agder. Senere gikk han inn som ansvarlig for instruktørutdanningen ved Politihøgskolen hvor han holdt på til han var pensjonist og vel så det.

Hundelaget har helt siden starten også innbefattet Nord-Rogaland, og hundemiljøet der oppe. Men det var politihunder i Stavanger og i Rogaland lenge før hundelaget ble stiftet. (Stavanger og Rogaland var tidligere to politidistrikter, men ble slått sammen til Rogaland politidistrikt i 2002)

Rett etter 2.verdenskrig startet opptreningen av politihunder til bruk i tjenesten i Rogaland, og i 1948 forsøkte fire ekvipasjer seg på godkjenningsprøven. Fra sentralt hold kom det et rundskriv om at alle private hunder som skulle brukes i politiets tjeneste skulle være godkjente. Det viste seg at alle fire ekvipasjene som forsøkte å godkjenne strøk på prøven.

Først i 1950 fikk T. Terland godkjent den første politihunden i distriktet, og den het Varg. Han fikk også fast stilling til hunden og engangssummen var den gang 75 kroner. Han fikk også kostgodtgjørelse på 40 kroner måneden.

I 1966 godkjente Gunnar Sæbø den første lavinehunden i distriktet. I 1969 kom det en anmodning fra Justis om å lære patruljehundene opp til å finne narkotika, og den første narkotikaekvipasjen i distriktet var Bernhard Erland med Festus.

I 1968 var engangsgodtgjørelsen steget til 1800 kroner og kostgodtgjørelsen til 115 kroner måneden. I tillegg fikk hundeførerne vanntett bukse og jakke. Da jeg begynte med hund i 1993, var det også noe som het hundeførertillegg og det var på «hele» 240 kroner måneden. Dette kom i tillegg til kostgodtgjørelsen. Engangsgodtgjørelsen ble etter hvert økt til 25 000 for godkjent hund.

Men, selv om man fikk godkjent en politihund, så var det ikke sikkert man fikk stilling til den. Selv godkjente jeg min første narkotikahund i 1995 sammen med Per Arne Erland. Per Arne jobbet i Stavanger politidistrikt og jeg jobbet i Rogaland politidistrikt. Per Arne fikk fast hundestilling til seg og sin hund Balder, mens jeg aldri fikk noen fast stiling til min narkotikahund, Marco, som da var i Sandnes.

Men jeg kunne få bruke den i jobben og delta på alle kurs og videreutdanninger likevel. Noen engangsgodgjørelse ble det aldri. Heldigvis forandrer tidene seg og hundeførerne i dag har helt andre betingelser som hundefører enn bare for noen få år siden.

En annen forandring i Rogaland politidistrikt er at samtlige hunder er statseide. På Haugalandet har de fortsatt noen privateide hunder igjen, mens de sist rekrutterte er statseide. I det nye politidistriktet Sør-Vest politidistrikt blir alle hundene statseide.

Endring av navn

Stavanger og Rogaland politihundelag endret i 2013 navn til Rogaland politihundelag. Noe som ble helt naturlig da Stavanger politidistrikt og Rogaland politidistrikt for lenge siden var blitt et politidistrikt. Haugalandet ligger som kjent også i Rogaland, så da skulle det nye navnet kunne favne alle medlemmene.

Når det gjelder hundelagets virksomhet opp gjennom tiden, så har den endret seg i takt med utviklingen. Tidligere fungerte hundelagene mer eller mindre som fagorganisasjoner og var involvert i alt fra antall hundestillinger, hundegodtgjørelse, kjøretøy og utstyr til tjenestelister. Etter hvert har dette endret seg og hundelagene har gått over til å bli rene interesseorganisasjoner. Norsk politihundelag(NPHL) sentralt er i dag kun en høringsinstans i hundefaglige spørsmål.

Konkurranser

Rogaland politihundelag har hatt en lang tradisjon i å stille på norgesmesterskap både for patruljehunder og narkotikahunder, selv om det har vært litt tynn deltakelse på patruljehundsiden de siste årene. Vi har mange ganger gjort det veldig bra i mesterskap og øverst på tronen her toner Øyvind Kjetland og Torvald Espedal.
Torvald Espedal og Tammy ble norgesmestre to ganger, en sølv og en gang bronsje. Han deltok i et nordisk mesterskap et par ganger og ble en gang nr 2. I tillegg deltok de i et EM.

Øyvind Kjetland ble norsk mester to ganger med patruljehunden Jack, det ble også to sølv på dem i NM. Han deltok hele fem ganger med Jack i nordisk mesterskap og ble nordisk mester en gang. Videre ble det en andreplass og en fjerdeplass, samt to sjetteplasser i det mesterskapet. Øyvind har alltid likt å konkurrere og da han «konverterte» fra patruljehund til narkotikahund var det naturlig for han å stille opp i NM for narkotikahunder også.

Med narkotikahunden Mikke har Øyvind en førsteplass, to andreplasser og en tredjeplass fra NM. Fra Nordisk mesterskap har han en førsteplass og en tredjeplass. Men Mikke er fortsatt i vigør så vi regner med å se ekvipasjen igjen til høsten på NM i Grimstad. Tipper at 6.plassen fra i fjor ikke var godt nok for evigunge Kjetland.
Stavanger og Rogaland politihundelag har også stått som arrangør av NM både for nordisk mesterskap og NM både for narkotikahunder og patruljehunder. Om ikke så mange år så skal Rogaland politihundelag nok en gang være arrangør av NM for patruljehunder.

Jubileumsfesten

Litt på etterskudd ble altså 40 års jubileet for Rogaland politihundelag holdt på hotell Park In i Stavanger i slutten av januar 2016.

Hundelaget hadde fått til en særavtale med hotellet og vi kunne holde en jubileumsfest godt innenfor budsjettet. Gamle og nye medlemmer var invitert og det var kjekt å se at så mange av den gamle garden hadde møtt opp i tillegg til en stor delegasjon fra nordfylket.

Det ble holdt fine taler og gamle røverhistorier ble dratt fram igjen. Kanskje ikke alle røverhistoriene som tåler dagens lys, men med god takhøyde i forsamlingen så gikk det bra denne gangen også.
En god kollega hadde fått boltre seg i foto og filmmateriale fra før og nåtid og hadde satt sammen en festlig video for anledningen.
Veldig kjekt å kunne møtes både unge og gamle på denne måten en gang i blant. Tidene forandrer seg på godt og vondt, men jeg tror det er viktig å huske på at det ikke alltid var like enkelt å være hundefører før i tiden.

Astrid

Legg igjen en kommentar