Hundetrening med litt av hvert!

Onsdag 6. mars 2011 var det hundetrening på et mottakssenter for asylsøkere sør i fylket. Jeg og Mikke kom fra nordfylket, mens det var 3 godkjente ekvipasjer fra sørfylket som var med. I tillegg var Astrid og Birgitte med, med sine hunder som er under opplæring.

Gode gamle Bjarne Gimre hadde regien, og hadde organisert ekstra uniformert personell med på treningen, dersom vi skulle være så heldige å få noen reelle funn. Det hele startet med en kort orientering på Sandnes politistasjon, før vi kjørte ut.. De godkjente ekvipasjene fordelte seg på 4 forskjellige steder, for til å begynne med å søke gjennom felles oppholdsrom og gangene der asylsøkerne bodde. Dette medførte at Elisabeth og Pelle fikk to flotte markeringer på ytterdøren til noen rom, og inne på disse ble det funnet til sammen ca 20 gram hasj.

Mikke fikk også et lite funn av 1 gram hasj, under bordet på et av rommene. Da vi tok en liten samling etter ca en times søk / trening, kom det frem at to av hundene hadde fått en voldsom interesse for det ene hjørnet på utsiden av et hybelhus. Det hadde blitt banket på døren til leiligheten det var mistanke om var aktuell, uten at noen hadde åpnet. Jeg tenkte at dette måtte vi også prøve oss på. Jeg fikk med meg Birgitte, Roald, Astrid og en ansatt som hadde nøkler til aktuell leilighet. Birgitte viste vei til stedet, og på veien ned mot hybelhuset, la vi merke til en ung kar som gikk i samme retning som oss. Han kom oss litt i forkjøpet, så Mikke fikk ikke kjangs til å sette snuten på ham.

Fint beslag

Birgitte viste vei, på baksiden av aktuelt hybelhus, og jeg slapp Mikke løs uten å gi noen kommando. Etter hvert som han beveget seg mot den andre enden av huset, så jeg at snuten begynte å gå høyere opp enn normalt. Etter å ha utredet området i et minutt eller to startet han å hoppe opp langs veggen, ved vinduet til leiligheten der også de andre hundene hadde hatt interesse. Dette gjør hunden ikke uten grunn, og jeg var rimelig sikker på at det var røyket noe som ikke var bra inne i aktuell leilighet. Dette da det var en ventil like over der Mikke hoppet. Vi gikk derfor rundt hjørnet på huset, og mot inngangspartiet til aktuell leilighet. Det ble igjen banket på, og da ingen åpnet ble døren låst opp.

Jeg ble stående i bakgrunnen, og i det døren ble åpnet hørte jeg en ”dump” lyd fra den kortsiden av huset, som vi akkurat hadde kommet fra. Roald og Astrid gikk inn i leiligheten, mens jeg og Birgitte ble stående på utsiden. Like etter kom den samme karen som hadde gått ned mot huset like før oss, rundt hjørnet. Han hadde ikke sko på bena, og gikk på sokkelesten. Jeg fant dette litt besynderlig, og begynte å spørre ham ut hvor han kom fra, og hvorfor han gikk uten sko. Før han fikk kjangs til å svare, la jeg merke til at Mikke hadde kommet fram med snuten sin, og stod og markerte på hans høyre jakkelomme. I lommen ble det funnet diverse ting og tang, samt ca 10-15 gram med hasj som var oppdelt i 1 grams klumper. Han ble påsatt håndjern, før jeg gikk tilbake på kortsiden av huset, der jeg hadde hørt den merkelige lyden rett forut. Mikke løp da straks bort til to dekk som lå stablet oppå hverandre, og begynte å markere. Da jeg løftet det øverste dekket bort, så jeg at det lå en liten plastpose
der.

Denne viste seg å inneholde ca 350 gram med hasj. Jeg er 100 % sikker på at denne ikke hadde ligget der når vi gikk forbi stedet. Da hadde Mikke funnet den på veien.

Det som må ha skjedd, er at mannen har sett oss komme ned mot hybelhuset, og tenkt at det var ham vi var ute etter, siden han jo tross alt hadde noe å skjule på rommet sitt. Han har så gjort det sjakktrekket å ta med seg all hasjen sin, hoppe ut vinduet og gått uvitende mot der vi stod. Dette viste seg jo ikke å være særlig lurt, da han bokstavelig talt spaserte rett inn i lovens lange arm. Han erkjente ikke at hasjen var hans, men han skal slite med å komme seg unna med noen troverdig forklaring i retten. Det er sikkert og visst.

Men, tilbake til den første saken. Det viste seg å være to personer fra Afghanistan i den aktuelle leiligheten som Roald og Astrid hadde gått inn i. Etter at personene var pågrepet og tatt ut av leiligheten var det klart for søk med hund. Da jeg kom inn, tenkte jeg at her lukter det jo ikke hasj… hvorfor markerte da hunden på utsiden??? før jeg slo fra meg tanken igjen og begynte søket. Jeg hadde meget stor tro på å finne narkotika av et eller annet slag. Jeg var derfor mildt sagt svært skuffet da jeg etter ca 20 minutters søk stod igjen med to hjemmelagede hasjpiper, som Mikke hadde funnet, men intet beslag. De to afghanerne ble sluppet inn igjen på rommet, og forholdet var egentlig opp og avgjort på stedet.

Det gjelder å ikke gi seg!

Jeg gikk noe slukøret etter de andre for å ta lunch, men da jeg kom til enden av huset gikk det en liten f… i meg, så jeg rundet hjørnet og gikk på baksiden av huset igjen. Jeg kunne bare ikke skjønne hvorfor Mikke hadde hoppet opp på veggen der, når det ikke var noe hasjlukt i leiligheten. Mikke fulgte etter og løp da straks tilbake til baksiden av aktuell leilighet. Denne gangen startet han straks å hoppe opp og ned under det ene vinduet. Forskjellen på hoppingen denne gangen var at han nå i tillegg dunket nesen sin inn mot veggen, som for å vise meg at HER far, HER er det!!!

Jeg gikk helt inntil veggen for å kikke, og la da merke til at det var en liten glipe på ca 2 cm mellom ytterplatene på veggen og asfaltplatene innenfor. Det var lekter imellom platene, og da jeg la hodet helt inn mot vinduet så jeg at det lå noe plast inni denne sprekken. Jeg dro ut plasten og fant to stk 200-grams plater med hasj, innpakket i plasten. Funnet lå ca 180 cm over bakkenivået. Beboerne i leiligheten hadde kommet til vinduet for å se hva som skjedde, og stilte seg selvfølgelig helt uforstående til funnet vårt. De ante ikke hva som var inni plasten.

Da de to beboerne lukket opp vinduet til leiligheten sin, så var det bare for dem å stikke hånden sin rett inn i hulrommet, og hente ut hasjen sin. De nektet like fullt på forholdet, men ble pågrepet av de uniformerte på stedet og tatt med inn for avhør. De nektet også i avhør, så vi får håpe at det blir DNA- treff på hasjen.

Resultatet av treningsdagen ble dermed nærmere 800 gram hasj, og vi avsluttet med noen treningssøk i en leilighet og i terrenget, som Helge hadde lagt ut til oss. Det ble følgelig en litt lenger treningsdag enn vanlig, pga rapportskriving, men det var verdt hver eneste ekstra time!

Hilsen Øyvind & Mikke.

Legg igjen en kommentar