Hundekurs i Danmark

Vinteren 2012 kom det en invitasjon til Kriminalomsorgens hundetjeneste. Hundetjenesten i den Danske Kriminalforsorgen inviterte med en ekvipasje på deres årlige hundesamling. Interesserte måtte melde sin interesse sentralt i Norge og det ble foretatt en loddtrekning.

Det var Harald m/ Jackson fra Oslo som vant og skulle delta på kurset. Å2 og jeg ble nummer to i trekningen. Etter hvert viste det seg at Harald ikke kunne dra og dermed fikk Å2 og jeg dra til Danmark på hundekurs 

Søndag 20. mai satte jeg kursen mot Danmark. Kurset var lagt til ”Marinestasjonen” i København. Det var en lang kjøretur og jeg overnattet i Odense natt til mandag. Kursstart var kl. 10.00 mandagen. Etter lufting på stranden ved Odense kjørte jeg ut på motorveien og jeg hadde ikke kjørt langt før en bil med to danske hundeførere kjørte opp på siden av meg og vinket. Kjekt å bli gjenkjent på motorveien i Danmark og veldig praktisk, da kunne jeg bare følge etter bilen helt frem til kursstedet.

Det ble en uke med mye og god trening! I tillegg var været veldig bra, solen skinte og det var mellom 25 – 30 grader hver dag  En varm uke for både hunder og hundeførere!

Det var lagt opp til mange forskjellige søksområder. Vi fikk søke på en stor fregatt og der var det trangt. Fregatten var ikke lenger i bruk. Det var mye miljø for hundene med bratte trapper, trange rom og underlag som beveget seg hele tiden.

En dag var det lagt opp til trening/søk på en avdeling på et fengsel. Hundene ble tatt inn i grupper og søkte samtidig. Å2 ble tatt inn sammen med to tisper, avdelingen ble fordelt mellom oss og søkt gjennom. Dette var en veldig bra økt, vi fikk trene på områder tilsvarende det vi jobber i og det ble også gjort funn av brukerutstyr.

Videre var det lagt opp til en dag med personsøk. Og jeg skulle regodkjenne i personsøk med Å2. Det var sendt en anmodning om dette på forhånd. Jeg skulle selv være dommer på regodkjenning personsøk i Norge to uker senere, derfor var det praktisk å selv ha gjennomført regodkjenningen på forhånd. Danskene startet opp med personsøk høsten 2011. Alle ekvipasjene med bestått test var i Norge på personsøkskurs i regi av KRUS, Kriminalomsorgens utdanningssenter.

Vinteren 2012 hadde danskene med 4 instruktører på instruktørkurs i personsøk hos Tollvesenet i Norge, tre instruktører fra Kriminalforsorgen og en instruktør fra Politihundeskolen, DK. Disse 4 har samme utdannelse som instruktører og dommere i personsøk som meg og alle som har vært på instruktørkurs hos Toll i Norge.

Regodkjenningsprogram i personsøk og dommeranvisninger var på forhånd sendt til Danmark. Regodkjenningen var lagt til Direktoratet, det var flere som ville se gjennomføringen av en godkjenning/regodkjenning. I tillegg ville alle instruktørene i personsøk dømme oss, dvs. jeg ble dømt av fire dommere. Jeg begynte å bli litt nervøs….

Prøven var lagt opp i et stort møterom rett ved kantinen. Jeg skulle opp i 5 øvelser, utholdenhetssøk, søk på stillestående figuranter, søk på figuranter enkeltvis, søk på bevegelige figuranter og søk på gruppe. Det startet bra, men vi måtte ha to forsøk på søk på bevegelige figuranter. Å2 ville heller inn i kantinen og søke på alle den gode maten…. Det gikk bra på forsøk to og vi var regodkjent 

Det var også personsøkstrening og jeg var med og testet 3 unghunder opp mot personsøk, det gikk bra med alle tre 

Fredagen var det lagt opp til lagersøk før lunsj, deretter var det å starte på den lange hjemturen.

Fergen min gikk fra Hirtshals kl. 2045, så jeg hadde god tid. Jeg planla å være i Hirtshals kl. 1830, slik at jeg fikk luftet Å2 godt. Men det var mye trafikk og flere trafikkulykker på motorveiene. Så ved den siste ulykken sto jeg bom stille i kø i over to timer. Det ble lufting på motorveien i 30 varmegrader. Jeg kjørte inn på fergekaien kl. 2035 med nesten tom tank, men jeg kom meg med 

Det var en kjempe bra uke med masse søk. Alltid gøy å være deltaker på hundekurs og veldig kjekt å være sammen med danske kollegaer.

Randi og Å2

Legg igjen en kommentar