Fra glansdagene i Oslo

Sommeren 2003 jobbet jeg på Victor i Oslo. Som makker hadde jeg Bjarne, en rutinert og dyktig hundefører og sammen fungerte vi veldig bra. Vi hadde mange gode hundeløsninger. Det var en fornøyelse å jobbe sammen med den blide sørlendingen.

I juni dette året hadde jeg to vakter som begge ga gode løsninger for Agent, min daværende tjenestehund. Først bistod vi på Trandum hvor to russere stakk av fra hjemsendelse til hjemlandet. Kvelden etter var det en bilforfølgelse på Lindeberg hvor 3 personer stakk fra bilen etter å ha krasjet.

Først Trandum. To russere skulle sendes hjem og var innlosjert på et mottak hvor de ventet på transport hjem. Disse østeuropeerne hadde andre planer. De trivdes i landet og hadde ingen planer om å reise hjem.

På kvelden klatret de over et gjerde og løp av sted fra vaktene. Vaktene forsøkte å løpe etter, men innså raskt at det var nytteløst. Løsningen var å ringe Oslo. De trengte bistand fra en hundepatrulje.
Vi fikk oppdraget å kjørte av gårde mot Trandum. Vi ankom mottaket 1 time og 20 minutter etter at personene hoppet over gjerdet. Ingen enkel oppgave, men terrenget rundt Trandum innbyr til spor. Masse urørt skog og enkelte grusveier.

Vi fikk påvist stedet hvor de hadde hoppet. Agent fikk raskt utgang og dro av sted. Sporet gikk på kryss og tvers i skogen. Tilslutt kom vi til en større riksvei. Der stoppet sporet og gikk inn i skogen igjen.

Slik fortsatte det i mange kilometer. Hver gang vi nærmet oss en vei, gikk sporet inn i skogen igjen. Det var gode sporforhold. Agent pendlet mye i sporet, noe som tilsa at personene hadde gått sammen og ikke skilt lag.

Etter 2 timers spor fikk vi belønningen vår. Under et tre ikke langt fra en større vei lå det to slitne russere. De stammet frem på dårlig engelsk at de ga seg. Agent bjeffet og fortalte hvem som var sjef.

Mer moro!

Kvelden etter var det klart for mer moro. En patrulje fra Stovner meldte over sambandet at en bil stakk fra dem på Lindeberg. Forfølgelsen gikk på kryss og tvers i Stovner distrikt.
Etter en stund ble bilen tvangsmessig stanset av en annen patrulje. 3 personer av utenlandsk opprinnelse løp av sted. En annen hundepatrulje fikk oppdraget med å søke fra bilen.

Vi plasserte oss på Furuset. Etter litt tid observerte vi de samme personene på en parkeringsplass ved Ikea. De fikk øye på oss og fikk opp farten.

Agent skjønte hva som var på gang. Han ble sendt i fritt søk etter personene. Vi løp etter og meldte over sambandet hva som skjedde. Agent hadde los. Han løp på kryss over en gangvei, gjennom et tennisanlegg og over et gjerdet.

Så var det bråstopp inne på et avlukket industriområdet. Agent var ilter til sinns. Han ville over gjerdet. En mann kom til syne på innsiden og ba om at hunden ble fjernet. Da ville han frivillig komme ut. Da var det to mann igjen på frifot.

Jeg satte Agent i nytt søk. Sporet gikk langs E6 i retning mot sentrum. Idet vi kom til en bru, ville Agent krype under. Jeg sendte han inn i en trang åpning med sporlinen. Etter noen sekunder hørtes et panisk rop fra mørket. En livredd pakistaner ba pent om at hunden ble fjernet. Agent var kun en meter fra mannen.

Da var det en mann igjen. Bjarne brukte sin hund og ikke lang tid etter var tredje mann fakket. Godt team arbeid. Den andre hundepatruljen som søkte fra bilen var imponert. De var en smule misunnelig over vår fangst.

Kjell Arne og Agent

Legg igjen en kommentar