«Fo` shizzle, ma nizzle»

Calvin Cordozar Broadus d.y, også kjent som Snoop Dogg, gjestet Bjergstedparken i Stavanger den 24. juni 2010. Dette er en kjent rapartist, musikkprodusent og skuespiller fra California. Snoop Dogg er også kjent for sitt liberale syn på cannabis, og har en en rekke ganger røykt marihuana i pausene mens han har hatt konsert i forskjellige land. Det er vel ikke å legge skjul på at en god del av fansen hans deler dette synet for denne mye omtalte planten!

Det var lagt ut 7500 billetter for salg, noe som er rimelig mye folk inne på Bjergsted sitt område. Bjørn og meg skulle gå fotpatrulje med narkotikahundene i forebyggende øyemed, og for å se om vi klarte å ta noen med narkotika på seg. Vår tilstedeværelse fikk en del oppslag i media og førte til debatt på bl.a Rogalands Avis sine nettsider. Kommer tilbake det senere!

Cafesjefen`s nystekte boller

Zanto har ikke så mye erfaring på dette område enda, så jeg var spent på hvordan det ville gå. Vi hadde introen på trinn 3, men jeg følte at Zanto ikke hadde den rette treningsmengden ennå! Men jeg har sett at han er veldig lovende og kan bli en skikkelig jeger i gata.

Vi ble enige om å gå med en hund om gangen, slik at det ble greie pauser for hundene. Sånn type tjeneste for hundene er enormt krevende. Her er det masse fulle folk, tette folkemengder, høy musikk, masse mat osv. Bjørn har mang en gang sagt at «ingen lure Zappa», så dette skulle bli knall….

Da vi startet i 19-tiden, ble vi sendt til hver vår hovedport av operativ uteleder. Jeg fikk inngangen som var på baksiden av Bjergsted, der de under 18 år skulle sluses inn. Jeg tok ut hunden og etter et minutt hørte jeg Bjørn melde om funn av narkotika kastet på bakken. Det var kjapt tenkte jeg! Like etter dro Zanto meg oppover skråningen mot en trapp og jeg var ikke i tvil om at gutten hadde stoff i nesa. Riktig, ca et par gram med hasj under en trapp ved en lekeplass og jeg hadde godfølelsen. Jeg var allikevel irritert over at jeg ikke hadde makker med meg! Jeg så med en gang jeg kom gående at folk begynte å bevege seg, men jeg hadde mer enn nok med å konsentrere meg om hunden!

Etter kort tid slo vi oss sammen, og Bjørn begynte å gå med Zappa. Det tok ikke lang tid før markeringen kom på første mann. Vi tok han med oss inn på et kontor der håndvesken til cafesjefen tilfeldigvis stod ved siden av døren.

Vi fant ikke noe på vedkommende vi hadde tatt med, men han erkjente at han nok hadde vært i befatning med hasj et par dager før. Mens vi pratet med denne karen, begynte Zappa å interessere seg for vesken som stod på gulvet. Det var ikke narkotika som Zappa hadde fått ferten av skulle det vise seg. Jeg stod i telefonen med operasjonssentralen og fulgte bare med med et halvt øye, og Bjørn var ikke bedre han! Plutselig var Zappa godt nedi vesken og fisket opp en pose med nystekte boller. Han fikk slukt en bolle, mens resten trillet ut over gulvet til Bjørn sin store fortvilelse:) Etterpå krøp Bjørn til korset og erkjente hva som hadde skjedd. Heldigvis var denne cafesjefen ei blid og hyggelig dame, som forsikret oss at det gjorde ingen ting….Tviler litt på det, men, men!

Det går hit og det går dit

Vi byttet som sagt på hundene og Zanto gjorde en iherdig innsats. En stund kokte det nok litt over for han, så vi måtte trekke oss litt sides der det var mindre folk. Borte ved hovedinngangen begynte det etter hvert å danne seg stor kø og vi fant ut at det var her det var best sjanse å fange noen. Det er ikke tvil om at det var forebyggende å gå med hundene, for det lå stoff over alt, både i køen og utenfor. Begge hundene hadde flere funn av narkotika som var droppet i køen og bortover vegen.

Zanto markerte på en joint på gangstien bortenfor Bjergsted, så dro han meg videre oppover i retning Lærdal til en joint som lå under noen planker. Rett etter dro han meg videre til en hasjpiece som noen hadde kastet fra seg lengre oppe. Det ble mange funn etter hvert på begge hundene og vi mistet nok oversikten etter hvert som vi plukket inn. På veg mot bilen dro Zanto meg mot et av vinduene på baksiden av Konserthuset, og markerte under vindusbeslaget. Der fisket jeg frem en plasthylse med to jointer i! Bjørn flirte og syntes dette var knallbra!

Bjørn fikk markering på en kar fra en som kom helt i fra Haugesund for å høre på denne rapperen. Han hadde et par gram hasj i lomma. Vi pågrep ikke vedkommende, men lot han nyte konserten til hans store glede. Jeg fikk markering på en person med et metallskrin i lomma. Han erkjente at han hadde hatt hasj oppi for kort tid siden. Han var også i besittelse av kniv! Vi viste denne karen også nåde, mest fordi det ikke var mulig å få bistand til inntransport.

Det er ikke tvil om at den beste løsningen hadde vært og hatt to sivile politifolk med seg som kunne gått bak og observert hvem som kaster fra seg narkotika, og folk som plutselig endrer retning, men det var det ikke nok mannskap til! Hundefører har nemlig mer en nok med å lese hunden.

Det var en utfordrende kveld både for hund og fører. Det er ikke tvil om at det kreves enormt mye av hundene og gå på overvær slik blant så mye folk og så mye støy. Det er viktig med gode pauser- både for hund og fører.

Debatt på RA på nett

På RA sine internettsider var det flere innlegg av diverse karakter. Her er deler(sitat) av et innlegg:

«At cannabis i 2010 er forbudt vil bli sett tilbake på som diskriminerende og inhumant. Her i Norge finnes det hundretusner cannabisrøykere. Og det er snakk om vanlige mennesker. Staten snur ryggen til og fortsatt klinger til forbudet som ikke har gjort saken bedre i 40 år. Våkne opp!»

«Det neste blir vel at politi står utenfor macdonalds og arresterer folk som er feite? Hvorfor i svarte blir folk arrestert for ikke å ha gjort noe galt. Cannabis har aldri tatt livet av noen. Og hører ikke hjemme i samme «bås» som narkotika»

For de som lurer på overskriften så betyr den «for sure, my nigga»-. En mye brukt frase fra Snoop Dogg….

Leiv Kjetil og Zanto

Legg igjen en kommentar