Etterutdanning 1 med knuste dører!

For en del år siden ble det avholdt etterutdanningskurs for narkotikahunder på Sæter gård på Kongsvinger. Tema var overværssøk og det skulle bli kjærkomment med en hel uke med trening på et konkret og veldig aktuelt tema. Det er vanskelig å få trent skikkelig på dette hjemme, da man er avhengig av mange figuranter, både kjente og ukjente. Veldig kjekt å treffe gamle kjente, utveksle erfaringer og sitte og skrøne sammen. Vi var til sammen 6 ekvipasjer på kurset.

Mandag og tirsdag før lunsj var avsatt til patruljegang, der det var lagt ut store hasjlegg hundene skulle slå på. Dette er veldig viktig med tanke på å kalibrere hundene til å ha nesa på hele tiden og dra på store luktbilder. Løypene var preppet godt med masse utlegg, slik at hundene tok mye av det hvis man fikk hjelp av vinden.

Tirsdag etter lunsj og onsdagen, var satt av nede i Kongsvinger-hallen, der vi trente på figuranter preppet med narkotika i forskjellige situasjoner. Alle hundene tok dette utrolig kjapt og hadde en imponerende stigning. Instruktørene, Jon Karlsen og Kjersti Kjeksli, var veldig fornøyd. Vi la all ære på instruktørene, selvfølgelig. De to gjorde en utmerket jobb og var veldig åpne for forslag eller ting vi ville gjøre annerledes! Vi bevegde oss også litt utendørs på onsdagen etter lunsj siden hundene tok dette så fort!

På torsdagen skulle vi prøve dette ut i praksis i Kongsvinger sentrum. Det var flere figuranter både inne på kjøpesenter, i parker og rundt forbi. Noen var kjente og noen ukjente. En figurant hadde en hel ryggsekk med hasj på ryggen, noe som er veldig kjekt å trene på. Det som var veldig bra at det var veldig gode legg som var tagbare, stort sett. Men, jeg så stor forskjell på Zanto fra Kongsvingerhallen og inne på et kjøpesenter. Men det sier seg selv, så det kom ikke som en overraskelse. Inne på et kjøpesenter er det mye folk, kan være et veldig tøft miljø og andre ting som gjør det krevende for hundene. Dette må det trenes mye på!

Jeg snakket med mange ”innfødte” på min runde rundt i byen! Alle syntes det var kjempebra at politiet var synlige og patruljerte. Da jeg forklarte at jeg var fra Stavanger og var her på kurs, fikk jeg inngående kunnskap om det store narkotikaproblemet Kongsvinger har. Det virker som om politiet og kommunen har en del å ta tak i!

Lykketreff under lufting!

Øyvind fra Vestfold kom bort til meg rett før lunsj på torsdagen. Ta med hunden, sa han, og gå oppover gata der. Jeg gjorde som han sa og idet jeg passerte et hus, tverrvendte Zanto. Det smalt i topplokket for å si det mildt. Han begynte å jage på overvær i gata og klatret oppetter husveggen. Til slutt satte han seg og markerte mot 2 etasje, der vinduet stod åpent i luftestilling. Øyvind sin hund hadde også hatt en lignende adferd.

Vi snakket med noen lokalkjente og fikk avklart at det bodde en aktuell kar i 2 etasje. De visste ikke hvem han var, men det var tydelig ”den rette sorten”. Vi gikk inn og jeg fikk markering med Zanto på døren. Det samme gjorde Øyvind med sin kombihund, Igor, på neste dør.

Vi banket på døren, men vedkommende ville ikke lukke opp. Han prøvde seg med at han ikke hadde nøkkel. Øyvind prøvde å sparke opp døren, mens jeg løp på utsiden for å se om karen kom løpende ut. Til slutt måtte vi finne et brekkjern og få opp døren på den måten! Personen på innsiden var rimelig spak for å si det mildt! Han var redd det var B- gjengen fra Oslo som kom for å ta han, påstod han! For å gjøre en lang historie kort endte det med ca 6 kg hasjisj, der 1 av kiloene var preparert med tanke på å svelge.

Det strømmet inn gratulasjoner fra bl.a. rektor på Politihøgskolen og det er vel ikke ofte det skjer! De andre hundeførerne var mektig imponerte! Kursledelsen var i ekstase og spanderte pizza på kvelden. Organisert på Kongsvinger politistasjon var meget imponert, endog hundeleder i Hedmark overrakte gratulasjoner. Gamle kurskollegaer ringte og, så det var kjempegøy:)

Leiv Kjetil og Zanto

Legg igjen en kommentar