En sann historie fra virkeligheten.

Episoden jeg nå skal fortelle om skjedde en sen augustkveld i 2012. Historien begynner noen kvelder før selve hundeoppdraget.

Natt til fredag ble det begått innbrudd i en bilbutikk i Sandnes. Herfra ble det stjålet mange bilnøkler, samt fire biler. Bilene var av ulike merker, men felles for dem var at de var SUV-er.
Selv om innehaveren av bilbutikken gjorde noen grep, så ble ytterligere fem SUV-er stjålet den påfølgende natten, altså natt til lørdag. Alle bilene ble etter forholdsvis kort tid funnet igjen av politiet i dagene som fulgte. Bilene ble funnet i Sandnes området, og det ble mer og mer klart at en eller flere tyver med slik modus hadde havnet skikkelig utpå.

Fra samtlige biler og innbruddsåsted satt politiet på tekniske spor etter godt og grundig åstedsarbeid av tjenestemennene og tjenestekvinnene fra Sandnes politistasjon som hadde vært på de ulike stedene.

Natt til mandagen ble det igjen begått innbrudd hos en ny bilforhandler i samme området. Her ble det stjålet bilnøkler, men ingen biler. Fra videoovervåkingen så man at det var to gjerningspersoner, men det var ikke mulig å identifisere dem. Igjen ble det foretatt grundig åstedsarbeid og politiet sikret seg nye tekniske spor.

Mandag kveld ca. 22.30 kom meldingen på samband om at innehaver av sistnevnte bilbutikk lå inne i butikken og observerte to personer på utsiden som snoket rundt bilene utenfor butikken. Den ene hadde kommet til stedet på en sykkel og den andre hadde kommet på moped. De hadde med seg en ryggsekk med blant annet nøkler i.

Etter få minutter kjørte vi inn i gata hvor bilbutikken ligger. Da lød melding fra operasjonssentralen om at en av personene hadde løpt fra stedet, mens en hadde kjørt inn på en sykkelsti og stukket av på moped.

Vi ankom bilbutikken og jeg tok ut King. Som vanlig bare dirret han etter å få jobbe. Etter en kort prat med innehaveren fikk jeg beskrivelse og retning hvor den ene hadde løpt. King slo på spor umiddelbart. Inn i bakgården til bilbutikken langs et høyt gjerde og over til naboeiendommen. Vi havnet inn i et overgrodd område som ligger mellom industrieiendommene på Lura.

Vi krysset en bekk og jeg hadde høyt gress og busker opp til skuldrene. Det var godt drag i lina så jeg var sikker på at vi var på spor. Plutselig som troll ut av eske hørte jeg «au, au», så spratt en mann opp fra noen busker. Kingen hadde bitt han i hofta, men skiftet tak og bet seg resolutt fast i armen til mannen da han hoppet opp. Fine gutt!!!

Jeg så med engang at dette var rette mannen, en kjenning med rett beskrivelse! Eneste som manglet var at han skulle ha noe hvitt på hodet Jeg kommanderte slipp og kjeltringen begynte å syte om at han var bitt. Jeg spurte hva gjør du her? «Nei, eg vente på en!» Kutt ut!! Hendene på hodet å gå den veien!

Kjeltringen marsjerte ut av skogen og inn på en parkeringsplass med hendene over hodet. Ståle kom til og ransaket vedkommende, som blant annet hadde kniv på seg.

Jeg satte King i søk der hvor han hadde funnet mannen og etter kort tid fant han en hvit caps som kjeltringen hadde lagt igjen!
Tyven røk inn og det viste seg etter hvert at tekniske spor knyttet ham til alle innbruddene og motorvogntyveriene som hadde vært i området.

Tyven ble tatt for alle 9 tyveriene av biler og innbrudd hos to bilforhandlere, pluss en mengde andre saker. For dette fikk han 1 år og 2 måneder i fengsel.

I retten spurte forsvareren meg om det stedet jeg pågrep klienten hans på var et turområde, eller et naturlig sted å møte noen? Så vidt meg bekjent er ikke hans klient interessert verken i natur eller tur, og møter man noen når man gjemmer seg i busker, eller?

Jan Øyvind og King

Legg igjen en kommentar