En praktisk hundetrening med uventede resultater

Etter 20 år som narkotikahundefører, så har jeg støtt på ulike utfordringer med hundene i den praktiske hverdagen. Derfor har jeg blitt mer og mer tilhenger av å legge opp treningene tilnærmet slik vi opplever det i praksis.

Denne treningen jeg skal fortelle om nå hadde jeg ansvaret for å legge opp, og jeg ønsket å gi deltakerne flere utfordringer og søksmomenter i løpet av treningsøkten. Jeg hadde flere søksobjekter slik at det ble som en liten rundløype for hundeekvipasjene.

Fra tid til annen får vi hundeførere tips om hvor det kan være lurt å legge lufteturene våre. Akkurat på dette tidspunktet hadde jeg fått tips om at det kunne være lurt å legge turene våre til et spesielt turområde ikke så langt fra Stavanger sentrum.

Noen dager før hundetreningen hadde jeg vært i dette området og luftet og jeg bestemte meg for at dette stedet var glimrende for hundetrening. Fra tid til annen får vi slike områder og hundene våre får ganske lange søk uten funn. Derfor synes jeg det er viktig å la hundene få erfaring med at det kanskje kan bli noen spennende funn etter at de har søkt ganske lenge.

Det er viktig å bygge opp utholdenheten til hundene. Dette må gjøres gradvis både ut fra hundens fysikk, alder og motivasjon. Kriminalsøkshundefører, Kai Iversen fra Oslo, sa på sitt foredrag på politihundkonferansen at vi er alt for dårlige til å utnytte hundenes kapasitet og at vi stadig vekk undervurderer den. Det er jeg helt enig i, men dette må bygges gradvis.

Jeg fikk med meg min nye makker og vi preparerte noen fine utlegg til hundene flere dager i forveien. Målet er jo for så vidt å få noen bonusfunn i tillegg til det vi har lagt ut.

En annen viktig faktor med å legge dette ut en stund i forveien er at hundene ikke skal gå spor etter personen som har lagt ut utleggene og at terrenget er mer eller mindre ubeferdet, i hvertfall av det som lukter hundefører. I tillegg hadde jeg «preparert» en bil som stod på Falck. Der er vi alltid hjertelig velkommen og vi har varme og gode arbeidsforhold.

Funn i sentrum og blomster til politiet

Sist, men ikke minst så hadde vi lagt opp til en rundløype i sentrum med overværssøk. Her hadde jeg nappet med meg noen frivillige som jeg hadde plassert ut henholdsvis inne på jernbanestasjonen og på baksiden av Domkirken i Stavanger.

Hundeførerne startet med ca 10 minutters mellomrom på sin angitte spasertur hvor de gikk innom på jernbanen først. Vi har ofte felles trening sammen med Kriminalomsorgen( omsorgen som vi politifolk liker å kalle det til Roald sin store fortvilelse. Det er viktig å få fram at han jobber i omsorgsyrket) og av og til tollvesenet når de har mulighet.

På denne aktuelle dagen var det « omsorgen» som fikk gleden av å starte på rundløypa først. Tett etterfulgt av Randi fra tollvesenet. Men i «omsorgen» er man veldig omstendelig med det man gjør, så førstemann ble fort tatt igjen av effektive Randi.

For at hun ikke skulle kollidere helt med hundefører foran når han jobbet, så gikk hun en liten avstikker langs Domkirken retning sentrum og plutselig drar hunden henne mot en sikringsboks som stod oppe i skråningen. Der stod hunden og markerte for funn av narkotika.
Boksen lot seg ikke åpne uten nøkkel så hun fikk ikke sjekket ut hva som befant seg inni denne boksen. Da ryktet om markeringen nådde oss andre, så ble alle nødt til å ta denne avstikkeren og alle hundene markerte på sikringsboksen.

Som nyrekruttert hundefører og «daljart» fikk Tor Erik oppgaven med å ta kontakt med de som var ansvarlig for boksen og fikk de til å åpne den på slutten av treningsdagen. Resultatet var drøye 200 gram med amfetamin!

Det snodige var at det også i samme boks lå et geocatchpunkt. Kanskje det er en ny og kreativ form for narkotikahandel for ellers lite kreative dophoder som har blitt tatt i bruk. En meget fornøyd hundefører fra tollvesenet kunne føre dette opp på statistikken sin. Men sikkert er at eier at dette stoffet neppe ble like fornøyd.

Til slutt på denne løypa så kom raceren sjøl, Zanto. Det var selvfølgelig ikke bare figurantene som gikk i dragsuget denne treningen og Zanto stod plutselig og markerte på en mann som var på vei hjem og skulle hente sin 10 år gamle datter.

Zanto og matfar er av den oppfatning av narkotika og foreldrerollen er en dårlig kombinasjon og mannen viste positivt utslag på urinprøven.

Undertegnede og en hundefører fra «omsorgen» reist hjem til far og avdekket en meget forseggjort plantasje med flere kraftige planter av sorten Cannabis Sativa. Det bar preg av at dette var en mann med grønne fingre. I tillegg ble det gjort funn av marihuana og rester fra tidligere avlinger.

Etter denne avsløringen ble det ikke noe besøk av datter som forhåpentligvis heller kunne tilbringe onsdagen hos en ikke dopet mor i stedet.

Ute i terrenget vårt i Stavanger gjorde narkotikahunden Freddy funn av ca 150 gram hasj under en stein i tillegg til det som vi hadde lagt ut i det området vi hadde bestemt oss for å avsøke. Nok et godt resultat på treningsøkten.

Denne hundetreningen fikk kanskje sitt endelige og litt spesielle punktum en ukes tid etter, hvor det kommer en mann inn i politivakta i Sandnes og satte en fin potteplante på disken til de som var der. Han ville bare takke politiet for den jobben de gjør og for at han var blitt tatt av politiet. Spesielt ville han takke hundefører med hunden som tok han på jernbanestasjonen i Stavanger.

Nå hadde han bestemt seg for å ta skjeen i en annen hånd. Slutte med cannabisrøyking, avgi urinprøver og samarbeide med barnevernet i tiden framover.

Dette viser at det nytter å jobbe mot narkotika. Ikke minst med tanke på barna våre.

Drøye 2 hekto med amfetamin, 150 gram hasj samt en ransaking som resulterte i en helomvending i forhold til omgang med narkotika må vel kunne sies å være en vellykket hundetrening.

Astrid

Legg igjen en kommentar