Banditter i København

Etter ett år som hospitant ved avsnitt for nark- uro og vinning på Stavanger politistasjon, så ble jeg glad da jeg ble spurt om å være med avdelingen på studietur til København. Det hadde ikke vært noen tur det året jeg hospiterte der, så dette kunne jeg ikke si nei til.

Emnet for turen var også meget interessant. Det skulle være fokus på MC relatert kriminalitet, med såkalte 1% klubber og om de andre bandene som vokser frem i København og Danmark ellers.

Vi var en fin gjeng som dro ned onsdags ettermiddag etter endt tjeneste. Harald Ljones var selvutnevnt reiseleder og hadde planlagt både det faglige og det sosiale innholdet.

Rigspolitiet

Etter en artig kveld ute i Københavns gater og strøg, så hadde vi en avtale hos Rigspolitiet på Nationalt Efterforskningsstøttecenter. Langt ord og enda vanskeligere sted og finne. Men etter hvert så fant vi adressen. Det var svært lite som tydet på at det var et politihus. Kun ett lite skilt på en ringeklokke på en ellers så nøytral bygning viste at vi var på rett sted.

Vi ble møtt velkommen av avdelingens leder, som fortalte kort om hva og hvordan de arbeidet. Deretter fikk vi en detaljert gjennomgang fra tre forskjellige danske kolleger som hadde vær sin spesialitet. En jobbet opp mot Hells Angels miljøet. En jobbet med Bandidos, mens en hadde de stadig mer voksende ”Bandene” som sitt fagfelt.

Vi fikk tre særs interessante foredrag. Når det gjelder 1% klubbene så har vi mye å lære av hverandre. Det er i København en hel del mer dramatikk forbundet med disse ”Rockerene”. Det har vært flere tilfeller av skyteepisoder på restauranter og lignende. Dette har medført et svært strengt lovverk i Danmark. Det er for eksempel ikke lov for medlemmer av 1% klubber å bære vester og lignende offentlig på utesteder. Dette vil medføre svært høye bøter for det enkelte medlem, samt stedet som de oppholder seg på. Den enkelte politibetjent har og myndighet til å bortvise MC og bande medlemmer fra steder og gater for opptil ett år om gangen. Alt dette for allmennpreventive hensyn. Så vi kan konkludere med at de har vært kreative og aktive i benyttelsen av den danske politiloven.

Et annet emne var disse såkalte ”bandene” som herjer i København og andre større byer i Danmark. Dette er grupperinger som består av unge menn, ofte med innvandrer bakgrunn. De kan ha sitt opphav i enten geografiske områder, som gjengen ”Blågårds Plads”, eller de kan ha etniske opphav som ”Black Cobras”. Felles for disse bandene er at de er svært voldelige og de tar mer og mer ”forretninger” fra MC klubbene.

Jeg syntes timene her gikk fort og jeg hadde mange spørsmål til foredragsholderne, men måtte gi meg med spørsmålene da det tikket inn en sms fra Torvald Espedal som sa: ”Då seie me takk til deg”. Jeg tok hintet og avsluttet spørsmåleneJ

Resten av turen var av sosial karakter. Vi avsluttet kvelden med en flott forestilling på Wallmanns Salonger!

Dagen etter hadde vi planer om et besøk i den berømte fristaden ”Christiania”, men etter råd fra våre danske kolleger, så bestemte vi oss å avlyse dette. Dansk politi har startet en offensiv mot fristaden. Dette gjør at innbyggerne er svær mistenksomme. Vi fikk høre at en gruppe svenske politifolk hadde fått et svært ublidt møte med ”Christiania”, så da benytte vi heller de ledige timene på fredag formiddag på litt shopping. Ikke verst det heller…..

Bjørn

Legg igjen en kommentar