Vintertjeneste

Vinterutdanning for politiets tjenestehunder 2014- trinn 1

Så var det igjen klart for Politihøgskolens vinterutdanning, etter at det hadde vært noen år siden sist. Det var av den grunn 15 deltakere som var klare for trinn 1, to ukers kurs og 22 som var meldt opp til trinn 2 i form av første gangs godkjenning og regodkjenning.


Grunnkurset sto i fare for å bli avlyst, på grunn av mangel på instruktører. Men dette ordnet seg heldigvis da Roar Stein, Arve Kristiansen og Ronny Daleng tok på seg det ærefulle oppdraget å lære opp landets hundeførere til vintertjeneste. Ansvarlig for det hele var Tromsø sin store sønn, John Tetlie, som har mye erfaring med vintertjeneste og redning/søk i skred. Med seg hadde han Espen S. Wang som adm.off.

Trinn 1 var lagt til Nordens Paris, Tromsø. De 15 deltakerne var en god blanding hundeførere fra hele landet. Her skulle en tro at vi ville finne nok snø, men faktum var at det ikke hadde kommet et snøfnugg siden før jul. Tetlie forklarte at det alltid kom minst en meter til med snø, og at denne kunne komme når tid som helst.

Base for kurset var lagt til Scandic hotell like ved flyplassen.

Fra SRPHL deltok undertegnede med Malvin og Jan Øyvind med King.

Det at kurset var lagt til 69 grader nordlig bredde, kun 200 mil fra Nordpolen, gjorde at det ikke bare var å hive hund og utstyr i bilen og kjøre på kurs. De fleste kom luftveien og hadde med seg noen kilo overlast, men det gikk fint å komme seg på kurs.

Mandag var det oppmøte og kursåpning hvor en gikk gjennom planen de neste to ukene. Samt at det ble en bolk med teori om vintertjeneste.

Resten av uken gikk med på å gi både hunder og førere mest mulig praktisk trening. Fra hotellet hadde vi ca 20 minutter å kjøre før vi var ute i feltene. Vi startet med fasetrening på alle hundene, hvor vi kjørte med åpne huler, påvirkning og tilvenning for hundene i hulene. Etter hvert la vi på snø, tok vekk påvirkning og hundene måtte søke, lokalisere og grave seg inn til figurantene.

Jevnt nivå

Nivået på lagene var stort sett jevnt og alle hundene så ut til å være i rute til godkjenning. Alle hundene gav uttrykk for at dette var noe de syntes var utrolig kjekt. Det var 110 % innsats av både hunder og førere hele uken.

I forhold til værgudene, var det gjort en god jobb. Vi fikk en dag med vestlandsvær i form av regn, ellers hadde vi opphold og flott vær. Regnet som kom gjorde også at flere erfarte at politiets feltuniform ikke fungerte optimalt i vått vær.

I løpet av uken hadde vi også skimarsj, hvor en lagsvis fikk mulighet til å justere utstyr og tilvenne hundene til å gå i sele. Områdene i Tromsø er fantastiske for skiturer, så jeg er ganske sikker på at alle var fornøyde med skimarsjene.

Det var også lagt opp til en meget rask teoretisk gjennomgang, samt praktisk trening i snøscooterkjøring og transport. Greit å vite dersom en kommer på et sted der man selv må sette seg i førersalen på scooteren eller blir transportert på slede. Dette var en liten del av kurset, men alle koste seg med å få kjøre scooter. Ikke hver dag vi sørpå kjører snøscooter. Det er vel mer aktuelt med vannscooter for oss. Men artig var det!!

Helgen kom og de fleste ble igjen i Tromsø. Vi benyttet anledningen til å ta oss en tur inn til sentrum. Der dumpet vi oppi NM i lassokasting, som ble arrangert i Tromsø`s gater. Dagen etter var det NM i reinskjøring. Vi var også en gjeng som tok en tur opp taubanen, hvor vi tok en kopp kakao og så på utsikten. Bursdagen til Ronny måtte også feires i løpet av helgen.

Mandagen kom og vi var igjen klare for en innholdsrik uke, med mye praktisk trening. Det ble også noe teori om skred, organisering, innføring av sender og mottaker og førstehjelp. Mye teori som skulle inn på kort tid.

Helikopterinnføring ble det også, og det ble gitt en innføring i hvordan Troms hadde lagt opp deres organisering. Der har de et unikt samarbeid mellom politiet og redningshelikopteret, samt øvrige redningsetater/organisasjoner. Lege Mads Gilbert hadde også en leksjon om overlevelsessjansene dersom man ble tatt i skred. Det var interessant med en innføring i hvordan en har organisert redningstjenesten i Troms.


Onsdag var det duket for storøvelse. Der hadde John og de andre gjort en flott jobb med å organisere en hel del. Der var røde kors, sivilforsvaret og andre kollegaer som hadde stilt opp for at vi skulle få en flott øvelse.

Det ble en opplevelse for alle med fantastisk nordlys og fullmåne.

Foreslår at flere av hundekursene blir lagt nordover, det var en flott opplevelse i fantastisk natur.

Elisabeth og Malvin

Legg igjen en kommentar