Vedstabelen

Tyven ble tatt bak vedstabelen, han tilhørte et organisert kriminelt nettverk.

For et drøyt år siden var Stavanger- Sandnes distriktet plaget av at det ble stjålet flere nyere Honda CRV biler. Bilmodellen skulle være sikret mot tyverier, fordi den hadde innlagt sperre. Denne startsperren hadde en gjeng klart å knekke slik at flere biler forsvant fra distriktet vårt. Det var ting som tydet på at bilene forsvant til Øst-Europa og fortrinnsvis til de Baltiske stater.


I fjor sommer var det BMW eiere som ble utsatt for samme type tyverier. Eksklusive BMW` er fortrinnsvis X-5 er ble stjålet i garasjen hjemme hos familier på nattestid uten at dette ble oppdaget før neste dag. Dette hundeoppdraget utspant seg en natt hvor det var stjålet tre BMW` er. Bilene hadde blitt stjålet de siste nettene før dette oppdraget.

Politiet hadde mistanke om at de skulle østover. Man regnet med at bilene var parkert i skjul i påvente av kriminelle som skulle komme over til Stavanger for å kjøre dem østover.

Etter mye godt etterretningsarbeid var det laget en plan for å pågripe tyvene. Det var mange polititjenestemenn involvert i arbeidet med å snøre nettet rundt dem. Jeg hadde akkurat gjort unna en fredfull sommerferie, og skulle ha min første nattevakt sammen med politihunden ”Ari”. Han hadde hatt seg en god ferie på kennel og var full av pågangsmot til tross for at han hadde passert 10 år. Sammen med oss på nattevakten var pb. Ole J. Horpestad, som nettopp hadde forlatt akademiet og klar for action.

En times tid inn i nattevakten hørte vi på politiradioen at det begynte å skje ting i BMW saken. Vi hadde fått informasjon om hvor i byen tyvene skulle bli forsøkt fanget. Vi kjørte i Østre bydel da vi fikk anmodning om å komme til Mariero hvor den ene BMW tyven hadde stukket fra bilen. Bilen hadde blitt stjålet på Våland et par dager i forveien. Da bilen hadde begynt å bevege seg i Mariero –området, hadde våre kollegaer forsøkt å stanse bilen uten at sjåføren etterkom pålegget om dette. Han forsøkte i stedet å riste av seg politiet. Tyven var ikke godt kjent i området, og han kjørte seg fast i en blindvei og stakk fra stedet.

Vi ankom stedet 6-7 minutter etter at vi hadde hørt på radioen at tyven hadde forsvunnet. Det var en fin, fuktig sommernatt med veldig gode sporforhold. Jeg satte sporlinen på ”Ari” og lot ham snuse i bilsetet hvor tyven hadde sittet for å sette hunden i riktig modus. ”Ari” lot seg ikke be to ganger. Han la snuten i bakken og satte av gårde med Ole Jan og meg like bak. Sporet gikk rett fram foran bilen og inn i noen hager som ligger like ved jernbanelinjen på Mariero. Det var helt mørkt. Vi gikk uten lommelykt, for å ta oss frem mest mulig usett. Etter et godt drag i sporlinen gjennom de neste hagene, kom vi til en vedstabel i enden av hagen.

Vedstabelen stod plassert tett inn til en Tuja hekk, og ”Ari” forsvant inn mellom hekken og stabelen. Ut i andre enden av stabelen spratt en mann, som hylte og bar seg. Han var livredd ”Ari”. I et forsøk på å unnslippe løp han inn i et høyt nettinggjerde ved jernbanelinjen. Jeg fikk kontroll på ”Ari” og gav tyven beskjed på min ferieslipte engelsk at hvis han gjorde det han ble fortalt ville han ikke bli bitt. Ole Jan satte på ham håndjern, og vedkommende ble ført frem til området hvor den forlatte BMW hadde stått og svevet på tomgang. Det var mange fornøyde kollegaer som ventet på oss, og ”Ari” hadde hatt hovedrollen i oppdraget. Man kunne vel ikke tenkt seg en bedre start på turnusen etter sommerferien. Vi leverte fra oss tyven, og søkte i området hvor han hadde ligget og skjult seg like før pågripelsen. ”Ari” markerte på et par tynne arbeidshansker som han hadde stukket inn på toppen av stabelen under et par bølgeblikkplater.

Hanskene ble sikret og vi var storfornøyde med fangsten. Etterpå bistod vi med å pågripe de to andre kriminelle som skulle være med på oppdraget om å kjøre stjålne BMW er østover. En meget interessant og innholdsrik nattevakt var over.
De tre pågrepne møtte nylig i retten og fikk sin straff. Mannen som ”Ari” fanget bak vedstabelen fikk 5 ½ års fengsel.

Trond Rune og Ari

Legg igjen en kommentar