Uventet beslag

Salg av narkotika på arbeidsplass

Like før sommerferien min startet i 2013, fikk jeg telefon fra en lensmannsbetjent i distriktet. Lensmannskontoret hadde blitt kontaktet av en arbeidsplass som hadde store problemer med bruk- og omsetning av narkotika.


Dette er selvfølgelig lite forenelig på en arbeidsplass og kan skape farlige situasjoner, spesielt siden det var mange som håndterte farlige maskiner på denne arbeidsplassen.

Det kommer rimelig ofte slike henvendelser til oss narkotikahund førere fra arbeidsplasser, psykiatriske avdelinger, barnevernsinstitusjoner og lignende som sliter med bruk av narkotika. Vi gjør alltid det vi kan for å hjelpe, men er påpasselige med å holde oss innenfor lovverket.

Det er ikke alltid de som ringer vet hva vi kan gjøre og ikke kan gjøre. Et tankekors i den forbindelse er at de ansatte i psykiatrien ikke kan ransake pasienter som har vært ute på perm eller på andre måter har vært utenfor institusjonen. Ofte opplever de ansatte at det etter en permisjon eller frigang, har kommet inn narkotika som blir omsatt på avdelingen.

Betjenten som ledet aksjonen hadde store ønsker om å ha med narkotikahund, og Astrid og jeg stilte opp. Det var før aksjonen innhentet en beslutning fra Tingretten, som gjaldt ransaking av selve lokalene og ikke de ansatte eller noen av deres eiendeler.

Vi møtte opp på aktuelle dag og jeg tenkte at vi får se hvordan det går. Zanto er veldig bra på overværssøk, så planen var å begynne med å gå i de hallene som var mest aktuelle. Etter kort tid hadde Zanto markert på tre ansatte jeg hadde passert. Pio markerte også på en person i en annen hall. En kjempebra begynnelse!

Den ene personen erkjente ganske fort at han hadde en del hasjisj liggende i garderobeskapet sitt på jobben, og samtlige erkjente bruk. Vi hadde før aksjonen avtalt at vi ikke skulle gape over for mye, så samtlige ble kjørt inn til lensmannskontoret for avhør og urinprøver.

Garderobene

Jeg gikk ned i garderobeanlegget for å finne hasjisjen som lå der. I den ene garderoben forsvant Zanto inn i dusjen og jaget høyt i et luktbilde. Han markerte til slutt opp mot en stor ventil. Jeg fant ikke noe der, men siden han markerte mot ventilen, tenkte jeg at det måtte ligge noe i en annen garderobe. Jeg gikk over i nabogarderoben og etter kort tid markerte Zanto på et skap til en ansatt vi ikke hadde snakket med. Vi fant ut at han skulle på nattevakt og var hjemme.

Vi åpnet skapet og fant en stor mengde med amfetamin gjemt under noen arbeidsklær. Jubelen stod i taket og denne ansatte fikk et uventet besøk av Onkel Politi. Han lå for øvrig hjemme og sov da politiet klatret inne gjennom soveromsvinduet. Astrid og Pio søkte over leiligheten og Pio markerte mot toppen av et skap der det ble funnet en god del kontanter!
Alt i alt en meget vellykket aksjon og bedriften var veldig fornøyd!

Leiv Kjetil og Zanto

Legg igjen en kommentar