Sterilisering

Husker du artiklen sidste gang? Der talte jeg om kastration contra sterilisation. Hvis ikke, kan jeg lige genopfriske dine hjerneceller.

Man kan kastrere både hundyr og handyr! Når man kastrerer et dyr eller for den sags skyld et menneske, så fjernes kønskirtlerne enten operativt eller hormonelt (eller på anden måde for eksempel stråling). Steriliserer man et væsen, så fjernes forplantningsevnen men ikke hormonerne. Typisk sker dette ved at noget fjernes ”ind imellem” så en forbindelse fra et sted til et andet afbrydes.


Kastration ved handyr sker oftest ved at fjerne testiklerne. Kastration af hundyr sker oftes ved at fjerne livmoderen og æggestokkene. Sterilisation af handyr sker oftest ved at man afbryder forbindelse mellem testiklerne og penis. Dette ved for eksempel ved at fjerne et stykke sædleder.

I daglig tale kalder man måske lidt medicinsk forkert at vi steriliserer tæve og kastrerer hanhunde, vel vidende om at tæver når de steriliseres oftest kastreres.
Tæver i politiet og ToldSkat bliver ofte ”ægte” steriliseret. Det vil sige at de gøres ufrugtbare men bibeholder deres hormoner.

Det var lidt genopfriskning. Vil du have det uddybet så find det gamle nummer af POLITIHUNDEN fra sidste gang frem. Her lovede jeg at skrive lidt om plusser og minusser ved kastrationer og sterilisationer. Lad det være sagt straks. Der er ofte følelser med i spillet når et dyr skal steriliseres eller kastreres så dette er min mening og alle andre meninger vil jeg respekter dybt.

Skal vi prøve at sætte det lidt skematisk op:

Kastration
Når man kastrerer fjernes kønshormoner. Det positive ved dette er at alt der har med sex at gøre forsvinder. Herunder kan for eksempel følgende ulemper høre (ikke absolut):

• Ulydighed
• Dominans
• Sextrang
• Vildskab

Det negative er at hormoner jo forsvinder og derfor kommer der nogle ulemper. De er dog forskellige fra handyr til hundyr. Hundyrene først (ulemperne opdages ofte ikke og behøver ikke absolut at komme):

• Climaterium
• Fedtforandring i kroppen
• Svagere knogler
• Hormonmangel
• Sjattisseri (kan ikke ligge tør)

.. og hanhundene:
Populært sagt ”tyk og doven”, men det passser ikke! Det er min erfaring at hanhunde der kastreres ikke hverken bliver tykke eller dovne, idet det helt er op til ejeren at styre hundens huld (udseende) og at dovenskaben kun følger med hvis hunden er blevet alt for tyk. Nå, men ulemperne er:

• Hormonmangel
• Væsensændring
• Ændret fedtaflejring

Fordelene er lettere at få øje på (gælder både for hanner og hunner)
• Kan ikke avle
• Bliver bedre arbejdsdyr (sex forsvinder og plejer jo at optage en del plads især hos hanner)
• Bliver mere ”familiemenneske” over for menneskefamilien.

Sterilisation

Når man steriliserer et dyr forbliver alt egentlig ”ved det gamle” bortset fra at dyret ikke kan avle. Hos hundyrene holder det store bløderi også op, selvom at der alligevel kommer en løbetid som der skal. Fordele og ulemperne er derfor små. Fordelene er at dyret forbliver ”intakt” bortset fra at det ikke kan blive forældre. Ulemperne er at der ikke kommer den væsensændring der måske var ønsket.

Som sagt overfor er dette min mangeårige erfaring, men det kan sagtens være at du kan få lidt forskellige meninger om emnet for naturen er heldigvis ikke en maskine men natur pur. Hvilket indebærer at alt kan varieres. Generelt synes jeg at tæver bør steriliseres og hanner kastreres. Hvis man altså vil have dem opereret. Bedst er ikke at gøre noget overhovedet!

Så kommer der lige lidt her til sidst om tidspunket. Jeg synes at dyr der får foretaget sådan et for dyret stort indgreb skal være klar til det. Hermed mener jeg at dyrene skal være fuldt modne og veludviklede. Der er megen snak om at det er bedst at operere tæver før første løbetid. Dette for at undgå livmoder- og brystkæft med mere. I det norske dyrlægeblad, Smådyr Praktikeren fra marts 05 side 30 kan man dog læse at dyr der får livmoderen fjernet før de er 1 år har significant (statistisk sandt) større risiko for at udvikle knoglekræft med større sandsynlighed end dyr får livmoderkræft eller yverkræft hvis de ikke opereres. Knoglekræft er som der står en langt mere aggressiv sygdom end livmoder og brystkræft.

Jeg synes vi indtil der er skaffet mere erfaring på området ikke skal sterilisere tæver før de har haft mindst en god løbetid. Så er de ”på plads”.

Bille

Legg igjen en kommentar