Sporfange

Utlendingen som ikke hørte hjemme i en Rododendron- busk

Siden jeg godkjente Zanto, nærmere kjent som rabbgasten fra Hommersåk, monsterflaten, killerflaten, eller alle andre tilnavn han har fått, har jeg hatt en rekke sporoppdrag med en del sporfanger, men mange ganger har det ikke endt med fange- bare en frustrert hundefører i den ene enden av lina og en like glad hund i andre enden!


Zanto er en glad hund! Det er få ting som topper det å få en sporfange, men det er samtidig få ting som irriterer mer enn å bomme på sporet- selv om man burde skjønne at forutsetningene ikke ligger til rette for å få los. Uansett, narkotikahunder kan gå spor.

Etter godkjenning trente jeg mye spor, men det er mye annet og som skal prioriteres. Nedgravd og depot er en viktig del av tjenesten som vi skal mestre og det ligger mye trening bak akkurat det.

Godkjenningsprogrammet(det gamle) legger opp til et 30X30 meter overtråkket felt med to hasjutlegg som ligger tålig lett tilgjengelig. Man få ikke lov til å gå inni feltet og samarbeide med hunden. Slike felt finnes ikke i den virkelige verden, og derfor er jeg skuffet over at det nye godkjenningsprogrammet ikke legger opp til mere praktiske felt. I den virkelige verden har kanskje narkotikaen ligget nedgravd/gjemt i måneder og kanskje over 1 år.


Det ligger ofte i et ubeferdet område der det ikke har vært mennesker på lang tid. Man går sammen med hunden hele tiden og er avhengig av å lese signaler og jobbe med hunden hele tiden. Eksempelvis fant jeg 10 000 tabletter gjemt ute i en bydel i Stavanger i 2012, og det eneste jeg kunne se på Zanto i starten var at halen fikk et ekstra gir og at han sjekket mer nøye der det lå gjemt. Det er vanskelig å lage dette til praktisk på en godkjenning, jeg ser den! Nok om det.
Overværssøk skal også prioriteres og det kreves mye trening for å få dette til. Men her ligger muligheten for å avdekke mye narkotikakriminalitet og ta beslag i mye narkotika.

Med dette som bakgrunn må jeg innrømme at sportreningen har kommet litt i bakevja. Men, nå føler jeg at depot og overværssøk er tålig i rute, så da er det på tide å prioritere spor litt mer. Man skulle gjerne trent på alt på en gang, men det er vanskelig!
Kveldsvakt.

Like før jul i fjor hadde jeg kveldsvakt og hadde avtalt et intervju med en politistudent i forbindelse en masteroppgave hun skrev. Jeg forklarte henne at jeg var på jobb, men regnet med at vi skulle få til en prat sånn i 19 tiden.

Vi begynte intervjuet og jeg svarte så godt jeg kunne. Etter en stund reiv Yvonne opp døren med klar beskjed at vi måtte hive oss i bilen. Det var behov for hund og det fortere enn f…. Jeg beklaget ovenfor studenten og lovte å komme inn igjen så fort det lot seg gjøre! Ta en kaffi imens sa jeg og løp av gårde.


Yvonne oppdaterte med i bilen: en patrulje skulle foreta en kontroll på et av de mange asylmottakene i byen. Da den ene kollegaen nærmet seg bakdøren, møtte han en overrasket asylsøker som i vill panikk beinfløy nedover gata med kollegaen hakk i hjel. Etter en lengre løpetur var kjeltringen borte.

Dette hadde skjedd midt i et boligfelt i Nordre bydel og jeg tenkte med en gang asfalt, turgåere og annet som kan forkludre sporet, men prøve skal vi uansett! Da vi ankom, fikk vi en siste observasjon og en beskrivelse av gjerningspersonen. Jeg koplet sporlina og fikk et spor som etter hvert førte ned til en asfaltert parkeringsplass! Jeg gikk tilbake for å foreta et nytt sporoppsøk eller for å se om gjerningsmannen hadde kastet noe fra seg. Et stykke oppe i vegen så jeg at Zanto slo på et spor som førte bak et svært bygg og bortover asfalten.

Etter et stykke, tok han til høyre og jeg så politibilen stå lengre bortenfor! Pokker, tenkte jeg, men bestemte meg for å henge på. Ved enden av bygget, tverrvendte Zanto og forsvant rundt en lang rekke med Rododendron- busker. Jeg valgte å slippe sporlina og hørte at Zanto stanset på baksiden og forsvant inn i buskene. Jeg strakk meg på tå og lyste med lommelykten. Jeg så bare en hale som gikk i 290 km/t og jeg tenkte at gjerningsmannen hadde kastet fra seg en gjenstand eller narkotika i buskene. Jeg har gått spor før og fått markering på gjenstander i sporet.

Jeg løp bort til Zanto som lå inni buskene og stanget(markerte) på en asylsøker om lå musestille inni buskene. Zanto fikk tennisballen og var meget fornøyd. Han merket nok at han matfar var storveis fornøyd også. Vedkommende i buskene hadde kommet til Norge for 3 dager siden og oppholdt seg ikke lovlig i Norge!

Ris og narkotika

Etterpå reiste vi opp til huset for å ransake. På stedet var det to andre utlendinger som også oppholdt seg ulovlig i landet. Jeg startet søket og så fort at det lå narkotika en eller annen plass på kjøkkenet. Jeg løftet etter hvert opp Zanto i høyden og han markerte i en hylle. Jeg tok ned en stor sekk med ris og satte på kjøkkenbenken. I skapet lå det ingen ting, men etter kort tid stod Zanto med snuten oppi risposen. Jeg stappet hendene nedi og kjente en liten ball, deretter en til og enda en! Det lå til sammen 50 gram marihuana og ca. 30 gram pulver godt gjemt nedi risposen! Et veldig kjekt beslag!

På veg inn for å skrive og snakke ferdig med denne studenten, fikk jeg telefon fra Freddy på 5 divisjon. De hadde stanset en bil med et par personer i og de lurte på om jeg og Zanto kunne legge turen og se om han fikk interesse på disse personene.

Ved ankomst, ba jeg Freddy ta de ut en og en, så skulle jeg passere de med Zanto og se om han dro seg innpå og markerte. Først jenta, hun fikk jeg en delvis markering/interesse på og hun erkjente bruk av narkotika. Den andre personen bedyrte at han ikke hadde noe på seg.

Da jeg passerte denne karen, tverrvendte Zanto og plantet snuten bestemt i skrittet. Karen ble noe nervøs og det kan jeg skjønne med en hund som dunker en i skrittet og mer enn gjerne vil komme til det som ligger på innsiden! I trusa hadde han 4 gram kokain!
Deretter fulgte det ransakinger både her og der uten de store beslagene. En hektisk vakt med andre ord. Studenten hadde valgt å vende snuten hjemover, men mente hun hadde fått svar på det hun lurte på!

Leiv Kjetil og Zanto

Legg igjen en kommentar