Parasitter

Sommertid, parasittid

Ved du hvad parasit egentlig betyder? Det betyder ”medspiser”. En parasit parasitterer det vil sige at den spiser med ”ved bordet”. Hvem vil egentlig gerne se sin ”madmor/madfar” gå til grunde? Så får man jo ingen mad. Parasitter lever i mange tilfælde i bedste velgående med deres værter. Det er kun når uheldige omstændigheder såsom anden sygdom eller lignende hvor værtsdyret (eller mennesket) får en dårligere modstandskraft at parasitterne bliver så mange at der ikke er mad nok til alle.
Rundorme og fladorme.


Langt de fleste parasitter sidder i fordøjelsessystemet. Dog vil jeg lige nævne et par uden for fordøjelsessystemet først. I de sidste år er der tiltagende optrådt flere tilfælde af franske hjerteorm hos hunde. Dem der mest korrekt kaldes lungeormeller hjertelungeorm (Angiostrongylus vasorum). Smittevejen går igennem snegle. Hjerteormen (dirofilaria immitis) er en mere alvorlig sag og smittevejen er her blodsugende insekter som for eksempel myg og lopper. Nå, så tilbage til fordøjelseskanalen. Jeg havde tænkt mig her at give dig en så komplet oversigt som mulig så du i hvert fald har den et sted samlet. De større videnskabelige udredninger kan så komme hen ad vejen. Ellers ville artiklen også fylde et helt blad. Så husk hvis du ved noget som du ikke synes er kommet med så er det måske fordi det kommer senere.

Mavetarmparasitterne deles i runde og flade orme. Til de runde orme hører spoleormene og til de flade orme hører bændelormne. Hold godt fast for nu kommer der en remse af orm så man nærmest har lyst til at kaste op bare ved at tænke på hvad der alt kan leve inden i os og vores bedste ven. Klar? OK!
* Toxacarea canis, hundes spoleorm. Den mest almindelige af rundormene(spoleormene). Angriber hunde.
* Toxacara leonina, Også en spoleorm. Angriber hunde og katte.
* Toxacara cati. Sandelig også en spoleorm. Det gætter du aldrig vel, jo du har ret det er J kattens spoleorm, som i sjældne tilfælde også angriber hunde.

For de ovenfor nævnte spoleorm gælder at hvalpen smittes som foster hvor larver fra parasitten via blodbanerne i moderkagen inficerer (Margit, kan du huske at inficerer betyder: smitter?) hvalpene. Efter fødslen smittes hvalpene igennem modermælken.

* Ancylostoma caninum. Hører til hageormene. Angriber hund ræv, ulv og kat.
* Uncinaria stenocephala. Også en hageorm. Anbriber hund og mikkel ræv.

Hageormene smitter ligesom toxacara ormene, men kan også smite din hund hvis den æder inficeret afføring. En såkaldt kattelortespiser. En meget mere uhyggelig smittevej er hvis du ikke holder din hundegård ren så kan larverne fra afføringen gnave sig igennem poterne og derefter finde vejen op gennem benene til tarmen og hermed smitte hunden!! Hageorm suger blod i tarmen! Værsgod og skyl. Ulækkert ikke?

* Trichuris vulpis. Kaldes også piskeorm. Det er en rundorm som har fået sit navn fordi den ligner en piskesnert. Det ved formentlig kun folk med hang til perverse sexoplevelser ser ud. (Det var kun ment som en joke). Piskeormen giver kraftig diarre og tarmforstyrrelser.
Så kommer bændelormene. Det er flade orme som er leddelte. Leddene vokser ud fra hoveddelen og selve leddene (proglottiderne) indeholder tarmsystem og en ”æggefabrik”.
Dvs. når et led udskilles med afføringen så spredes æggene som så kan optages af mellemværten.

* Diphyllbotrium latum (ph udtales som f). Kaldes også den brede bændelorm og angriber mennesker, hunde, katte og ræve. Den skal igennem flere mellemværter før den når sin slutvært. Smittes især hvis der spises inficeret fisk. De infektionsdygtige larver hedder tinter i tilfælde af at du skulle have hørt dette udtryk. Det er bedst at fryse fisk ned ti under minus 20 grader før tintrne dør. Alm. mad tilberedning er som regel desværre ikke nok til at dræbe tinterne.Denne bændelorm kan blive flere meter lang. Forestil dig lige det en gang.

* Dipylidium Caninum. Også en bændelorm der angriber hunde, katte og ulve. Er også set hos andre dyr og mennesker. Den bliver ikke så lang kun mellem 10 og 50 cm. Mellemværter er lopper.
* Tænia pisiformis. Også en bændelorm. Den angriber hunde, katte, ræv, ulv og andre dyr der æder kaniner, mus og rotter idet disse er mellemværter. Den bliver fra 60 cm til 1 meter lang.
* Tænia tæniaformis. Også en bændelorm, Den angriber først og fremmest katte, men også hunde, ræve, ulve og andre dyr der æder mus og rotter.Den er ikke så stor og bliver ca. 15 cm.
* Nu kommer der en ulækker kæmpe krabat: Tænia hydatigena. En bændelorm der angriber hunde, ulve, væsel og mår. Jeg har aldrig mødt den hos katte. Mellemværter er kvæg, ged, hjorte, rådyr, svin, rotter og mus. Den bliver fra 1,5 meter til 3 meter lang!

Føj.
* Echinococcus granulosus. Også en bændelorm. Den kalder vi i folkemunde i Sønderjylland for rævens bændelorm og vi er lidt bange for den. Det er også den man primært tager sigte på når der skal orme behandles før indrejse til de nordiske lande. Den angriber hunde, ræve ulve og andre rovdyr, men det er mellemværterne det går værst udover. Mellemværter er for eksempel mennesker, planteædere og rovdyr. Bændelormens larver, tinterne danner i mellemværten parasitblærer i mange organer og de kan blive ret så store næsten ligesom kræftknuder. Dette kan medføre alvorlige vævsskader. Denne bændelorm kan også bruge sin slutvært som mellemvært. Så klækkes æggene i tarmen og tinterne breder sig så i kroppen. Det er en lille bændelorm. Den er kun 2,5 til 5 mm lang.
* Mesocestoides lineatus. Også en bændelorm hos hund og kat. Mellemværter er mider, pattedyr, fugle og krybdyr. Den bliver mellem 40 og 80 cm lang.

Det var så ormene. Jeg vil lige nævne et par andre parasitter i tarmen som til tider driller lidt. Den første er en såkaldt flagelat ved navn Giardia canis. Den giver diarre hos hunde og mennesker og kan være lidt svær at få bugt med. Jeg vil anbefale at man giver dobbelt dosis metrondazol i 7 dage. Jeg har i flere tilfælde prøvet med dobbelt dosis panacur® i 14 dage, men har ikke kunnet få parasitten væk med denne behandling. Endvidere vil jeg også lige nævne coccidier. Det er ikke orme man encellede organismer som især hos hvalpe giver problemer i form af diarre. Almindelige ormekure virker ikke. Sygdommen hedder coccodiose og jeg har rigtig god effekt ved behandling med: Sulfadimidin-natrium pulver. Det skal specialbestilles på apoteket. Jeg giver et gram pulver pr liter drikkevand i syv dage. Her efter syv dages pause og behandler så igen i syv dage. Fes den ind? Altså 7-7-7.

At søge efter parasitter i afføringen er ligesom at tage ud at fiske. Når jeg kommer hjem uden fisk og ellers har fisket i søen en hel dag så betyder det jo ikke at der ingen fisk er i søen vel?! Dette gælder også ved laboratorieundersøgelser for parasitter.
Nå frisk mod og velbekomme.

Bille

Legg igjen en kommentar