Minneord Zanto

Minneord Zanto 2004-2014

Killerflaten, Monsterflaten eller Zanto Superstar. Den 19. desember 2014 trakk Zanto sitt siste sukk etter lang og tro tjeneste, litt over 10 år gammel. Kroppen var full av kreft og det var ingen ting å gjøre. Zanto fikk påvist alvorlig kreft i tarmen sommeren 2013, ble operert ved Stavanger Smådyrklinikk, og prognosene tilsa kort tid igjen å leve. Zanto var ikke enig skulle tiden vise seg.


I den korte mellomtiden fra sommeren 2013 og til slutten desember 2014, ble Zanto påkjørt av bil i stor hastighet uten at han hinka en gang og fanga over 160 kjeltringer på overvær i det offentlige rom, samt vi fjerna mange kilo med narkotika fra gata. Hvor mange kjeltringer han fanga til sammen i løpet av sin karriere er jeg ikke sikker på, men der er mange hundre. Han avslutta 2014 med over godt over 500 søk til sammen. Jeg mener han var unik, men jeg er kanskje subjektiv.

Zanto var en jeger i gata, usedvanlig egenrådig, i overkant sjølsikker, til tider uhamsterlig, men bedre hund finner du ikke. Han feilmarkerte aldri og var alltid til å stole på.

På godkjenningskurset ble han kalt Monsterflaten og Killerflaten, og han sloss med alle sine 26 kilo på fellesdekken med en schæfer, men jeg stolte helt og fullt på han. Da jeg var 6 mann inn på lagersøket, og alle før meg hadde strøket, gikk jeg inn og visste at dette går bra. Samme på bilsøket- jeg var 5 ekvipasje inn og alle hadde strøket før meg. Det gikk bra.


Men dommerne var ikke imponert over koffertsøket husker jeg- han freste over koffertene som et ekspresstog og fant begge utleggene etter 1 minutt- så var det de siste 9 minuttene da! Garderobesøket ble kronet med beste karakter og dommeren mente Zanto var umulig å slite ut.

Jeg har utallige kjekke oppdrag med Zanto og de fleste har jeg skrever om før i Tjenestehundens Hverdag. De siste to årene han var i tjeneste fant han nesten 5 millioner i kontanter, over 40 kg hasj, mange kilo med amfetamin og masse tabletter. Zanto var også med å bidra kraftig til at minst fem unger fikk et helt nytt liv i fosterhjem det siste året han levde- takket være fotpatrulje og en litt innpåsliten hundefører. Bare det er verdt pengene det koster å utdanne og drifte en narkotikahund.

Utallige barneklasser, barnehager, speidergrupper, bursdagsselskap og lignende har hatt glede av denne lille sjarmøren. De gjemte tennisball og Zanto fant, til stor glede. En bedre ambassadør finner du ikke! Han elsket unger og mennesker generelt og var en meget sosial hund. Ungene mine forgudet hunden og tok det veldig tungt da jeg fortalte at Zanto var så syk at vi måtte avlive før jul. Det er da det er tungt å ha hund i huset.

Zanto elsket kjeltringer, eller det vil si lukten av dem. Det var vel neppe gjensidig, selv om jeg har mange eksempler på at kjeltringen roste hunden etter at de stod der iført håndjern med en del narkotika fattigere. Mange erkjente at han var en knallfink gutt. Om de var ruset, om det pøsregnet ute, om de var iført hettegenser og ropte høylydt, gikk Zanto på som en bowlingkule.

Av flere hundre fanger til sammen hadde jeg tilnærmet 100 % treff. Det kan jeg dokumentere med saksnummer. Plattformsjefer, lektorer, bestemødre med barnebarnet på fanget osv ble tatt. Jeg har ikke tvilt på hunden en eneste gang. Jeg skal ikke gå inn på alle de problemene jeg har hatt med enkelte jurister, men de er ikke få! Det som er uomtvistelig er at vi har gått glipp av mye narkotika pga. dette og en del barnevernssaker som kunne reddet unger fra omsorgssvikt. Det er skremmende synes jeg og noe som engasjerer meg enormt.

De siste to ukene Zanto levde merket jeg på han at det var noe som ikke stemte, spesielt på fotpatrulje. Jo da, han fanga kjeltringer, men det virket litt som om litt av gnisten var borte og jeg gikk til veterinær. De tok røntgen som ikke var avklarende. De tok CT og svaret var entydig. Lever, urinblære, mage og tarm var full av kreft. Jeg merket under lufting at han sleit med å gå på do og jeg bestemte meg for at han skulle slippe å ha det vondt. Til tider sleit jeg med å forstå dette, da han virket kvikk og livlig.

Den 19. desember 2014 fikk han slippe og Astrid tok seg av avlivingen, da jeg ikke orket selv. Stor takk til Astrid for det!
På kvelden den 19. desember lynte det på himmelen og jeg tenkte at Zanto var kommet frem og viste hvem som bestemte der oppe.

Jeg fikk mange kjekke meldinger fra gode kollegaer i tiden etterpå som jeg har gjengitt under.

”Så utrolig trist å høre kondolere…håper du orker å starte ned ny hund.. vi kan ikke miste dere begge…. Han vil aldri bli glemt..for en hund”

”Off!!! d var triste nyheter!!! Om det e noen trøst så har Zanto vært en sykt dyktig hund med ein sykt dyktig fører!!! Ble litt lei meg.. Hb d går bra m dokkor hjemme”

”Det var triste nyheter. Kondolerer. Zanto blir savna av alle i politiet og var ein kjemperessurs”

”Så trist, men tenk for et fantastisk liv han har hatt. Han går inn i historien sos en av de største. Depp litt, feir jul og start jakten på arvtakeren”

”Aiaiai, D va dårlige nyheter. Dåkke har jammen regjert sammen og gjort utrolig mange beslag. Du e en goe mann Grims. Håper du går på en ny hund så fort anledningen byr seg”

”Å nei! Det var trist å høre. Gode flinke Zanto, nå koser han seg nok iallfall i de evige nark-depoter!”

”Jeg kondolerer. Det er ikke få kilo han har fjernet fra gaten. En epoke er forbi. Det er i motbakke det går oppover”

”Uff da det var trist. Han har jaggu gjort mye godt arbeid i livet!”

”Det va synd Leiv Kjetil!! Dåkke var et fantastisk makkerpar!”

”Huffda Leiv Kjetil, kondolerer. Zanto fanga mange kjeltringer han, jernbanestasjonen blir ikke den samme. Regner med at du går på og finner deg en Zanto2?:)”

”Det var trist å høre han har mange fanger på samvittigheten. Han gjorde en sinnsykt bra jobb i politiet.”

”Det var trist Leiv Kjetil. Zanto var en super hund!”

”Off, det var ingen god nyhet Leiv Kjetil han var jo enestående i søk og vil bli dypt savnet i jobben sin på Jæren!! Føler med deg.. vet hvor knytta du var til han..”

”Nå ble jeg oppriktig trist. For meg var han en flott, pålitelig hund som var perfekt å ha når man trengte en god narksnute,”

”Utrolig trist å høre Leiv Kjetil. Rogaland pd har mistet en av de beste narkhundene i landet og vi kommer alle til å savne han”

”Jeg forstod det skulle skje i dag ja. Det er trist når det er eneste utvei. Men han har fanger noen hundre kjeltringer gjennom sin karriere. Nå må du ha fokus på ny hund”

”Så forferdelig trist Men en fattig trøst får være at det ikke har vært noen bedre hund. Sikkert tøft for jente før jul”

Disse utvalgte meldingene sier mye hva Zanto har betydd for gode kollegaer i Rogaland politidistrikt”.

Leiv Kjetil

Legg igjen en kommentar