Mikke og Øyvind

Overværssøk på rutebilstasjonen


Vinteren 2011 hadde jeg den ære av å jobbe noen vakter med en nyervervet polititjenestemann som heter Dan Alexander. Det skulle vise seg at denne mannen hadde en god karma for at ting skulle skje når vi var på jobb.

Jeg og Mikke hadde hatt ca 50 % treff på fotpatrulje på rutebilstasjonen, så når jeg skjønte at denne Dan Alexander var en ganske giret mann, inviterte jeg ham til å være med meg på jakt.
Første vakten vår var en nattevakt. Ca kl 0100 kjørte vi forbi rutebilstasjonen, og vi la merke til at det satt en person utenfor. Lokalene var stengt, og det gikk nok ikke noen busser på denne tiden av døgnet på en hverdag. Vi kjørte rundt noen kvartaler, og parkerte bilen på motsatt side av bygget. Jeg tok med meg Mikke, som jeg stort sett alltid gjør når vi skal ut å luske i gatene, og gikk forsiktig mot bygningen. Idet vi var ca 50 meter unna, så vi at en mann kom syklende opp fra en undergang og passerte ca 10 meter foran oss.

Kunne det virkelig stemme at vedkommende ikke hadde sett oss? Det så faktisk sånn ut, og vi småløp etter vedkommende idet han rundet hjørnet mot der vi hadde sett den første personen. Da vi rundet samme hjørnet, stod de to personene og pratet sammen. Vi løp opp til dem og presenterte oss slik man høflig gjør i politiet. Etter noen sekunder var snuten til Mikke limt inntil bukselommen til den som hadde sittet på stedet. Jeg fikk gitt belønning, for her var det ikke tvil, og satte håndjern på mannen. Dan Alexander snakket med den andre personen, mens jeg fant fram en lynlåspose med 5-6 gram amfetamin fra lommen som Mikke hadde markert på.

Vedkommende viste seg å bli ganske sur, da vi tok amfetaminet fra ham, og hisset seg kraftig opp, slik at gamle Kjetland måtte ta i et tak for å få kontroll på ham. Unge Dan Alexander ivret etter å delta i kampen som oppstod og kom mot oss. Idet han gjorde dette benyttet vedkommende som han passet på, anledningen til å ta noe opp fra sekken sin og kastet dette så langt han kunne bortover en gressplen. Heldigvis fikk vi dette med oss i kampens hete, og Dan Alexander løp da tilbake og pågrep ham. Det han hadde kastet fra seg viste seg å være et glass inneholdende ca 50 gram amfetamin.

Begge ble tatt med inn til arresten, og ved nærmere ransaking av de to og ryggsekken til han på sykkelen ble det funnet til sammen ca 100 gram med amfetamin.


Vår neste vakt sammen, var en kveldsvakt uken etterpå. Vi fikk igjen anledning til å kjøre i lag, og det varte ikke lenge før vi begynte å snakke om at vi kanskje skulle ta oss en fotpatrulje på rutebilstasjonen. Planen ble utført og idet vi kom inn i oppholdsrommet, så vi at det satt ca 30 personer der inne. Et raskt overblikk over dem gav ingen spesielle mistanker til noen. Da blikket mitt for andre gang sveipet over lokalet, la jeg merke til at døren stod åpen, og en skikkelse var på vei ut. Det var da veldig til hastverk den karen fikk, tenkte jeg, og satte på sprang etter ham.

Da vi kom utenfor, rundet karen hushjørnet. Han ble anropt om at det var politiet og at han skulle stanse. Det gjorde han selvfølgelig ikke, og kondistesten var i gang. Etter en hundre meter på ca 16 sekunder ble mannen tatt igjen. Heldigvis hadde han enda dårligere kondis enn oss, og Mikke startet med en gang å hoppe opp på ham, og dunket snuten sin inn i brysthøyde på jakkens venstre side.

Mannen ble spurt om han hadde noe narkotika på seg, og svarte at han hadde litt marihuana i den ene lommen. Det ble funnet 4-5 gram i hans høyre bukselomme, og jeg stusset over markeringen til Mikke som hadde vært på motsatt side og høyere oppe på personen. Sikkert vindforholdene, tenkte jeg, og gjorde mannen kjent med sine rettigheter. Han ble kjørt inn til arresten og ransaket i kjelleren. Da fikk jeg svar på hvorfor Mikke hadde markert der han gjorde. I innerlommen på boblejakken hans lå det en brødpose fullstappet med marihuana, ca 200 gram.

Det ble besluttet å ransake hjemme hos ham. Han nektet plent for at han hadde noe mer narkotika der. Vi måtte bare reise hjem til ham og sjekke, for å komme skuffet tilbake. Han var faktisk en meget overbevisende løgner, så jeg hadde ikke den helt store troen da vi låste oss inn hos ham.


Mikke brukte imidlertid ikke lange tiden på å motbevise det han hadde sagt, og det ble gjort beslag flere steder i huset hans. Til sammen ble det i huset funnet ca 200 gram marihuana og 30 gram hasj. Etter at huset var ferdig ransaket tok vi oss en runde i området rundt huset. På baksiden fattet Mikke interesse for en dør, og startet etter hvert å markere på denne. Jeg tenkte at det måtte være hasj lukten fra gjentatt røyking i huset, som sev ut, men da jeg åpnet døren viste det seg at dette var en bod som vi hadde oversett. Denne viste seg å inneholde 6 kraftige cannabis planter som var ca 150 cm høye.

Dan Alexander stod bare og måpte med glitrende øyne mot cannabis plantene, og hadde problemer med å uttrykke hvor artig det hadde vært å få være med en narkotikahund på jobben.

Øyvind og Mikke

Legg igjen en kommentar