Kreativt politiarbeid

En kollega hadde mottatt tips om at en gammel kjenning skulle ha mottatt en større mengde med marihuana som han skulle ha på sin bopel. Jeg og makker kjørte til adressen sammen med en annen patrulje. Vi funderte litt på hvilken ”inngang” vi skulle bruke, men fant ut at Mikke skulle bli luftet rundt huset for å se om han reagerte på noe.

Det gjorde han ikke så vi måtte finne på noe annet. På utsiden stod en avskiltet moped, som vi kunne spørre vedkommende om, så vi banket på og stilte noen dumme spørsmål om denne. Det siste spørsmålet var: ”Har du mye narkotika hjemme i dag da?” Mannen ble litt forfjamset og svarte at han bare hadde noen gram med hasj. Det lå på samme sted som sist gang vi hadde vært der, i boksen under stuebordet.


Dermed måtte vi inn og ta fra han dette. Mannen guidet oss og fant fram hasjen. Min makker fikk god tone med vedkommende og spurte ham ut om han hadde noe mer. Det hadde han ikke, og han må ha blitt bedre til å lyge etter hvert for makker hadde lyst til å avslutte på stedet. Vi hadde kikket rundt i hele leiligheten, uten å kunne se noe som tydet på at vedkommende hadde større mengder liggende. Jeg ble allikevel litt forbauset over min makker. Vanligvis er han den mest optimistiske av oss, og jeg fikk mumlet til ham at vi må da hente inn Mikke en kjapp runde. Han var selvfølgelig enig i dette, og to minutter senere var Mikke i farta.

Inne i stuen ble det selvfølgelig markering på boksen der hasjen var funnet. Like etter stod Mikke i benken og markerte opp mot vinduet. Jeg kikket i vinduskarmen som var tom. Hæ? Mikke stod imidlertid på sitt og like etter oppdaget jeg at vinduet stod på gløtt.
Det hadde det ikke gjort da vi gikk rundt huset på utsiden. Jeg vippet vinduet utover og bøyde meg ut. Der lå det en rema 1000 plastpose med noen hundre gram marihuana i. Fantastisk bra, Mikke, og ballen kom susende mot ham fra vinduskarmen.

På kjøkkenet markerte også Mikke. Denne gang inni hjørnet, bak et 400 liters akvarium. På baksiden ble det funnet en vakuum pakket pakke med en halv kilo marihuana i. Pakken var knødd innimellom veggen og akvariet blant ledninger og annet rot. Den var umulig å se, uten at man la seg på kne og krøp under akvariebordet og kikket opp bak. Jeg tør påstå at den politimannen som hadde funnet denne uten hund, skulle ha ransakt rimelig nøye.

En artig sak der vi nesten ble lurt av kjeltringen som var veldig ærlig og samarbeidsvillig med oss når det gjaldt de mindre mengdene med narkotika. Ikke fullt så ærlig når det gjaldt de litt større kvanta.


Et annet artig oppdrag fant sted rett før jul 2014. En gammel kjenning som det har vært mengder av tips på opp gjennom årene var blitt snakket på i avhør av en annen person. Vedkommende hadde forklart å ha kjøpt 300 gram hasj av personen vi skulle ransake hos. Så vidt jeg vet har vedkommende aldri blitt tatt med større mengder. Han benytter andre personer under seg til å gjøre jobben og har sjelden eller aldri stoff på seg, eller hjemme. Denne gangen skulle det heller ikke bli de store funnene, men måten stoffet var gjemt på gjorde allikevel søkene artige.

Jeg hadde treningsdag, og Mette med Mikke’s sønn, ”Spot”, var med på treningen. Vi benyttet derfor anledningen til å legge ut stoff til Mikke og kong biter til Spot på de ransakingene vi var på. Inni huset fant Mikke kjapt utleggene som Mette hadde lagt ut for oss. Da vi kom i husets 2. etg så jeg at Mikke ville opp på en hems. Det gikk en meget bratt trapp opp til denne, så han måtte ha hjelp til å komme seg opp. Etter at vi var oppe, løp Mikke innerst og startet å markere kraftig innerst mot skråveggen, ca midt på denne. Markeringen var så intens at jeg belønnet med en gang og fikk Mikke med meg ned igjen, mens jeg overlot til mine medhjelpere på stedet, Knut og Hilde, å finne fram stoffet. Vi fortsatte ransakingen, og etter litt kom Knut til meg og fortalte at det ikke var noe stoff på stedet. I tilfelle måtte de rive ned noen gips plater og titte bak disse.

Jeg gav klar beskjed at der var det stoff, hvis ikke MÅTTE det ha ligget noe der nylig. Knut og Hilde sjekket taket på undersiden, i 2. etg. men måtte på ny melde fra at de ikke fant noe der heller. På ny fikk de beskjed av meg at de måtte sjekke ALLE steder, over, under, ved siden og bak alt. På ny gikk de opp i 2. etg og etter ca 5 minutter hørte jeg brøling fra etasjen over. Jeg løp opp og Knut viste fram en pakke med sort isolasjonstape rundt. Denne viste seg å inneholde ca 35 gram hasj. Ikke det store funnet, men du så kjekt allikevel. Knut hadde måttet klatre opp under taket, nedenfor der Mikke hadde markert. Der hadde han funnet en løs plate, og bak isolasjonen innenfor platen lå pakken.

Vi søkte også gjennom en campingvogn som mannen hadde stående langt utpå landet i Sveio. I denne markerte Mikke oppi et skap. Alt innholdet ble tatt ut og lagt på gulvet. Her var det jo ikke noe stoff! Kanskje det lå noen rester innerst i hjørnet? Mens jeg stod og kikket etter skjulte hulrom i skapet hørte jeg tripping på gulvet. Mikke stod med snuten mot et støvsuger-munnstykke, innpakket i original plasten. Munnstykket var ubrukt, men ved nærmere undersøkelse var det hull i plasten rundt. Inni munnstykket var det blitt stappet en pakke som viste seg å inneholde 7-8 gram med hasj.
Jeg tenkte med meg selv at det ikke er rart at denne mannen aldri er blitt tatt med større mengder med narkotika. Når han gjemmer sine små mengder på denne måten kan man bare tenke seg hvordan han gjemmer de større mengdene han driver med.

Øyvind og Mikke

Legg igjen en kommentar