Jobbehelg

Første jobbhelg i det nye året….

Den første jobbehelgen i 2013 var nattevakts helg og jeg hadde med meg min patruljehund, Malvin, som dessverre ikke har fått være med på så mange oppdrag siden han ble godkjent i september 2012. Med oss på patrulje hadde vi kollega Torbjørn. Jeg hadde en jeger bak i buret og en ved siden av meg.


En annen patrulje bad om bistand av oss, da to personer hadde stukket fra en bil som de skulle kontrollere. Jeg startet med et søk rundt bilen og ferden gikk et par hundre meter på asfalt inntil vi havnet i en bakgård. Der påtraff vi en mann og ei dame, som hadde problemer med å forklare sine ærend i området. De ble tatt med inn til politistasjonen og han som vi mistenkte for å ha ført bilen, erkjente etter hvert at det var han som hadde kjørt. Bilen var stjålet.

Et annet oppdrag vi hadde denne helgen var en person som hadde truet en jente. Underveis fikk vi melding om at denne personen antageligvis ville løpe fra stedet når vi kom, siden han hadde narkotika på seg. Vi kjente godt til vedkommende og var ikke veldig bekymret for at han skulle greie å løpe fra oss. Da vi kom frem, sto han litt vel eplekjekk og mente han ikke hadde gjort noe galt.

Jeg ante ugler i mosen og satte Malvin i søk. Det tok ikke lange tiden før jeg fikk en markering inne i buskene. Der lå en slåsshanske og en snusboks med 1 gram hasj. Vår eplekjekke venn erkjente etter hvert at det var han som hadde kastet det og at han hadde begynt med narkotika igjen. Med bakgrunn i det han fortalte ble førerkortet hans inndratt da vi mente at hans problem med narkotika gjør at han ikke har noe på veien å gjøre. Urinprøve viste også at han hadde brukt amfetamin, kokain, benzodiasepiner og hasj. Han hadde feiret bursdagen sin dagen før…..

Noen timer senere, idet Torbjørn var på vei til å åpne burgeren han hadde kjøpt på McDonald´s, ble vi oppmerksomme på en bil foran oss. Bilen økte hastigheten og det var ikke noe tvil om at den stakk fra oss. Vi satte på blålys og signalerte at den skulle stanse. Jeg fikk meldt fra om bilen som stakk, slik at andre patruljer kunne komme til slik at han ikke slapp unna.

Hakk i hel

Vi var hakk i hel på bilen og fikk til slutt sperret den slik at den måtte stanse. Det var to personer i bilen og jeg som var pikett var kjapt ute av bilen for å ta kontroll på føreren. Det ble pågripelse i bil slik vi har lært på trening, i hvert fall en slags versjon av denne. Mens jeg jobbet ut føreren, som ikke var veldig interessert i å komme ut av bilen, oppfattet jeg at passasjeren la på sprang fra bilen. Like etterpå løp min makker, pitbullen, Torbjørn etter. Jeg tenkte at her må Malvin hjelpe til, så jeg dro føreren av bilen med meg og åpnet luken til Malvin. Han ble sendt i angrep, og i fullt firsprang minnet jeg ham på at han ikke skulle ta Torbjørn, men han som luktet kjeltring…


Siden det var min hund, la jeg på sprang etter, med en lite velvillig pågrepet vietnameser på slep. Ikke lenge etterpå hørte jeg Malvin bjeffe, og da visste jeg at vi også hadde fanget den andre personen i bilen. Da jeg kom frem, lå passasjeren på bakken og hadde ikke spesielt lyst til å la seg pågripe. Han måtte imidlertid etter kort tid gi etter for kjøterne, Malvin og Torbjørn. Jeg er faktisk litt usikker på om det var Malvin eller Torbjørn som nafset litt på leggen til klienten vår.

Etter at vi hadde kontroll, kom 3 andre patruljer til for å bistå. Det var behov for å få transportert de inn til politistasjonen, så det var godt de kom. Siden vi kjørte Passat hundebil, så hadde ikke vi plass til noen i baksetet. Det var fylt til randen av utstyr.
Torbjørn hadde sett at føreren som jeg hadde på slep, hadde kastet fra seg noe før vi kom frem til dem. Jeg satte da Malvin i søk og han fant etter kort tid to mobiler som fører av bilen hadde kastet fra seg. Det luktet alkohol av fører av bilen og sterkt hasj av passasjeren. Det luktet også hasj inni bilen.

Narkotikahunden Mikke med far, Øyvind, kom også til stedet, og markerte på passasjerens sko og på en hanske som fører av bilen mistet da han han ble tatt ut av bilen. Bilen ble også tatt med inn for å bli ransaket skikkelig. I denne ble det funnet flere interessante lapper med navn og adresser, kvitteringer som tydet på at de drev på å dyrket cannabis m.v.

Passasjeren var også bortvist fra Norge. I tillegg var han sjekket i sommer da han kom fra Sverige, det var også da ting som tydet på at han drev på med cannabis dyrking. Rapporter ble i løpet av natten og morgentimene skrevet og ting ble tatt i beslag.

På neste vaktsett tok Øyvind med Mikke og kollega Vidar en runde for å sjekke noen av adressene vi hadde funnet interessante natten før. Det tok ikke lang tid før telefonen kom om at en plantasje var funnet. På stemmen til Øyvind var det lett å høre at han var noe oppgiret.

Treff på nr. 4

De hadde vært på fire av seks aktuelle adresser, og på den 4. hadde Mikke plutselig stått med snuten i bakken, mens de sjekket et vindu som stod på gløtt. Da Øyvind lyste ned mot stedet Mikke markerte, så han et eller annet som kunne minne om en liten del av et cannabis blad. Bladet var frosset fast i bakken, men siden Mikke markerte på det, måtte man legge til grunn at det var av rette sorten. Dermed var inngangen klar, og en dør ble brutt opp. Innenfor ble det funnet en cannabis plantasje bestående av ca. 70 planter. Uheldigvis var alle høstet for kort tid siden, så plantasjen var ikke pr dags dato i drift.

Huset som hadde to etasjer, samt loft og kjeller ble ransaket videre. Det ble funnet to andre rom som også var rigget som plantasjer, men også her var plantene høstet. Det ble gjort funn av ca. 2 kg med marihuana / cannabis planterester, men mesteparten av det som var høstet, var fjernet fra huset.

Det er godt mulig at dette hadde skjedd etter at de to ble pågrepet, og ting tydet på at huset nettopp var forlatt, da det fremdeles var skum i oppvasken på kjøkkenet. Vedkommende som bodde på adressen var forsvunnet, og er i skrivende stund enda ikke pågrepet. Men såfremt han ikke har rømt utenlands, blir han nok snart tatt.

Til sammen ble det tatt i beslag planterester og potter med tilbehør som tilsa at det var dyrket ca. 150 planter på adressen. Plantasjen var meget profesjonelt lagt opp, og de hadde koblet strømmen rett på hoved inntaket, slik at de hadde stjålet strøm fra kraftselskapet for mange tusen kroner i perioden de hadde fått holde på. Ventilasjonen fra plantasjene var lagt inn i pipen, slik at det ikke kom lukt ut fra husets etasjer, men denne gikk rett opp og ut i det fri, gjennom pipen.

Kriminalteknikere ble tilkalt til stedet, og saken er i skrivende stund fremdeles under etterforskning, men forhåpentligvis får de seg en klekkelig straff når den tid kommer.

Elisabeth og Malvin

Legg igjen en kommentar