Hovefestivalen 2012

Den 26-29 juni 2012 ble Hovefestivalen arrangert med ca. 61 000 besøkende. Festivalen ble arrangert for første gang i 1997. Det var en stor tilstrømning av festeklare ungdommer i forskjellige utgaver og fasonger som sakte, men sikkert invaderte idylliske Hove.


Hovefestivalen er Norges største musikkfestival og avisen The Thimes har rangert festivalen som den 4. beste sommerfestivalen i Europa. En rekke band var satt opp på programmet, men sett min egen alder i betraktning hadde jeg ikke hørt om noen av dem!

Roald Stranden, fra Kriminalomsorgen m/Disa, og undertegnede, m/ Zanto, deltok onsdagen og torsdagen med våre narkotikahunder. Anett Bugge fra Oslo PD deltok også og møtte på mandagen. Vider Arnesen styrte skuta med trygg hånd og gikk med sin hund, Gordon, når han fikk tid.

Første dag

Roald og jeg ankom Hove i 13 tiden på onsdagen og etter en liten kaffepause begynte Roald å gå med Disa. Disa er ei 3 år gammel schæfertispe med begrenset erfaring på dette området, men er meget lovende. Jeg hang meg på som førstereisgutt og prøvde å bli litt kjent på området.

Hove er en del av et fredet landskapsvernområde og ligger idyllisk til omgitt av skog og sjø. Idyllen var brutt for noen dager og det var ikke mye så minnet om kultur da vi begynte å gå. Enorme mengder med telt pakket så tett at det ikke er mulig å gå mellom. Hele leiren fremstod som en stor brannfelle, men Brannvesenet hadde godkjent forholdene. Søppeldunkene som var satt ut fikk stå i frem for her ble alt kastet en armlengde bort fra teltet. Ungdommer stod endog og urinerte rett utenfor teltene sine, dvs at de tråkket rundt i sin egen urin.


Jeg hadde blitt advart at den største utfordringen var all maten som lå i løpa. Det var ikke noen underdrivelse. Det lå mat OVER alt! Jeg skulle senere irritere meg grundig over det. Disa dro etter kort tid bort til en trerot og markerte. Dette var rett ved inngangspartiet og Disa gjorde et fint og imponerende funn med 0,6 gram hasj. En fin begynnelse. Vi bevegde oss nedover mot parkeringsplassen, der Disa markerte på en lynlåspose med rester av hasj. Senere på dagen fikk Roald markering på ei ung jente som erkjente bruk av cannabis. Kjempebra jobba!

Vi gikk en times tid og byttet hund. Jeg har gått en del fotpatrulje med Zanto hjemme så lenge tjenesten har tillatt det. Han har vist seg å være en jeger på dette området og kan skilte med mange pågrepne og mange fine funn. Han lar seg ikke berører av hverken høy musikk eller mye mennesker. Han er glad i mat, men han er jo tross alt en hund. Dette går greit, tenkte jeg!

I starten hadde jeg et svare strev med å ligge i forkant på matfronten. Et kort øyeblikk stod han med et helt kneipbrød i kjeften, men den kampen tapte han. Til slutt ga jeg opp, siden det lå mat strødd overalt. Zanto fikk ikke mat på kvelden hvis det sier leserne noe! Etter en god runde la jeg Zanto i bilen og tenkte det var på tide med en pause. «Trøsten» var at Anett hadde hatt seg en god runde uten fangst. Hun mente det var lite å hente.

Det skal legges til at selv om ungdommene griset mye, og ikke var så opptatt av personlig hygiene, var det mye kjekke folk og alle var positive til hundene, selv om vi tråklet rundt på kryss og tvers. Selv om vi gikk i sivilt, ble vi spottet ganske kjapt! Et tydelig tegn på at det har blitt gjort en god jobb av narkotikahundførere tidligere år. Roald skryter til det kjedsommelige av 22 pågrepne for 2 år siden.

Vidar hadde ordnet innlosjering hos tidligere hundefører Birger Lassen, ca. 10 min kjøring fra Hove. Her grillet og slappet vi av mens vi analyserte dagens hendelser over kald drikke og la en plan for morgendagen.


Dag 2

Jeg begynte å gå mot stranden og da jeg nærmet med skogen, slapp jeg Zanto løs. Han forsvant etter kort tid og jeg fant han etter litt nede ved stranden der han markerte ved noen steiner. Der lå det 1 gram Marihuana pakket inn i dopapir. Resten av søket langs stranden resulterte i 5-6 jointer mellom steinene. Ikke mye å skrive hjem om, men nesen fungerte bra og Zanto var fornøyd. Deretter bevegde vi oss på kryss og tvers uten en eneste fange. Jeg må si jeg ble skuffet.
Jeg ble med Roald etterpå og han fikk etter en stund fangst nede i innsjekkingen. En kar fra Sandnes hadde røykt en joint tidligere på dagen, og Disa markerte kjempefint på han.

Sniff Dog fanget Snoop Dog

Hovedtrekkplasteret på Hove var Snoop Dog, og han skulle spiller kl. 2230 på torsdags kvelden. Denne rapperen er stor tilhenger av marihuana og man kan vel si at det er en del av imaget hans. Narkotikahunden Sniff fra Toll fanget denne rapperen i Tollen på Kjevik med 7 gram marihuana og 200 000 i kontanter. Resultat: 50 000 kr i bot. Konserten gikk dog som planlagt. Tror ikke boten betydde så mye!

Leiv Kjetil og Zanto

Legg igjen en kommentar