Furunluose

Kær norske venner så er det atter tid til lidt viden.

Jeg vil denne gang tale om en sygdom der er ret så besværlig at få bugt med og som ofte er værst om vinteren og i begyndelsen af foråret. Dette betyder dog ikke at den ikke forekommer på andre tider af året. Desværre.

Furunlulose

Furunkulose er en dyb betændelse i huden hvor hele strukturen med hårsækkene er involveret. I dette kompleks af betændelse henfalder (betyder rådner og dør) et hudområde og der dannes en byld. Der findes lidt groft sagt to former for furunkulose. En der sætter sig mellem tæerne/poterne (se billedet) og en anden form der sætter sig i hovedet og her især på næsen/snuden.

For at sige det ligeud! Har din hund først fået furunkulose så kan det være rigtigt svært at få bugt med sygdommen. Men mere om det senere.

Hvem?

Forekommer mest hos unge og midaldrende hunde og især hos schæferhunde, jagthunde, boxer, bulldog, dobermann og grand danois.

Årsag?

Skyldes en bakterieinfektion sammenholdt med en nedsat modstandskraft og en arvelig disposition. Bakterien er ofte en stafylokok Stafylokokkus aureus), men kan også skyldes streptokokker og E. colibakterier eller en skøn blanding af disse.

Symptomer!

Det hele starter med små ”harmløse” røde prikker er tiltagende vokser og tiltagende generer hunden. Prikkerne udvikler sig til større hævelser med tiltagende rødme og smerter. Når hævelsen eller hævelserne har nået en vis størrelse bliver hævelsen inde i midten blødere og blødere indtil der kommer et spontant hul hvor der vælter dødt væv og betændelse ud af. Overstås dette stadie begynder smerterne at af tage og kommer der ikke nye komplikationer begynder stedet at hele. Ofte så for at der et nyt sted begynder en ny rød prik. På poterne ses ofte en enkelt furunkel af og til. Kun i de rigtig alvorlige tilfælde kommer der flere efter hinanden eller samtidige. På snuden er der ofte flere furunkler på en gang.

Behandling

Forebyggelse er vigtig. God potehygiejne er en rigtig god ting. Poterne skal have lov til at blive rene og tørre mindst en gang i døgnet. Går din hund ude og evig og altid har mere eller mindre fugtige og beskidte poter er den godt på vej til at få poteproblemer hvis ikke lige furunkulose så i bedste fald kronisk eksem mellem tæerne. Har den først haft en furunkel så har den også fortalt dig at du skal være ekstra omhyggelig med hygiejnen og med at sørge for at hunden har en god modstandskraft. Afbalanceret og korrekt fodring. Passende arbejde, leg og hvile., Så der opstår så lidt forkert stress som muligt. Dette har egentlig meget mere at sige end du tror. Kommer der en eller flere furunkler så giv for eksempel dejlig varm sæbebadning af poterne så bylden modner.

Ligeledes når den er sprunget så sørg for at få renset stedet med for eksempel sæbevand, klorhexidin eller brintoverilte. Er det rigtigt slemt så få givet en penicillinbehandling. I gamle dage brændte man furunklerne væk. Endvidere forsøgte man at fremstille en såkaldt autovaccine, men efter min mening så har det en begrænset effekt bortset fra at kosten masse penge og bøvl, så i min klinik er vi holdt op med det. Der er også den mulighed, hvilket jeg finder bedre, at man forsøger at dyrke bakterien og så få undersøgt hvilken medicin der virker på den for så senere når man har fundet ud af det at behandle hunden med det pågældende stof. Immunstimulerende stoffer gives visse steder i udlandet. Det synes jeg virker godt.

Nu skal jeg ikke male en vis herre på væggen. De fleste hunde der har sygdomme furunkulose har det heldigvis da kun i mildere grader og ved god og omhyggelig behandling så bliver de såmænd da fint raske igen. Til tider kommer og går sygdommen af sig selv.

Hold godt øje med din hund. Halter den så undersøg altid først poterne. Og husk at der er en refleks mellem tæerne der gør at den trækker poten til sig når du lige rammer refleksen. Det er sådan som det skal være og har ikke noget med smerter at gøre. På det selv på en hund der er sund og rask og ikke halter. Den trækker også poten til sig i et ryg som om det gjorde ondt det du lige gjorde ved poten. Det er bare en refleks!

Bille

Legg igjen en kommentar