Epler og plommer

”Epler ? Plommer ? – eller skal det kanskje være litt amfetamin…….?”

Etter tidligere å ha hjulpet politiet i Odda med noen hundesøk, har vi opparbeidet god kontakt med dem, og med ujevne mellomrom blir vi oppringt med ulike forespørsler og informasjonsutveksling. En av de mange, varme sensommer- og høstdagene i 2014 fikk jeg en slik telefon. Politiet i Odda hadde blitt tipset om at en person som solgte frukt i ei lita bygd, også tilbød andre ting. De hadde ikke nok på mannen til å få en ransaking av jurist, men kom på at en luftetur med Mikke i området kunne gjøre susen.


En av de neste vaktene som jeg og makker, Vidar, var på jobb, fant vi ut at været var fint og sannsynligheten for at vedkommende stod på stedet var stor. Vi kjørte innover i 10 tiden, men kom ikke lenger enn Åkrafjorden før vi påtraff en bil som vi fant ut måtte sjekkes. Som sagt så gjort, og kort tid etter var en mann pågrepet for brudd på narkotikalovgivningen. Mikke markerte på ham og på lommeboken hans og han erkjente etter kort tid bruk av amfetamin og hasj. Det ble ikke gjort beslag i saken, så vi fullførte saken på stedet og fortsatte vår ferd.

På veien innover, diskuterte vi oppdraget og fant ut at vi ikke hadde noen særlig tro på tipset som var kommet inn. Man tilbyr liksom ikke plommer, epler og amfetamin til alle og enhver. Til tross for det syntes vi jo det var et artig oppdrag og vi ankom i 13 tiden. Vi hadde planen klar. Vidar skulle gå frem til bordet for å studere fruktene som lå utstilt, mens jeg skulle gå en ”luftetur” med Mikke i området. Vinden blåste perfekt mot der jeg hadde parkert bilen, og da jeg hadde ca 10 meter igjen, merket jeg på Mikke at han været narkotika i luften.

Selgeren hadde med seg en kvinnelig kollega, og en varebil full av fruktkasser. Bakluken stod på vidt gap, og for drevne politifolk var det ikke vanskelig å se at disse selgerne hadde en fortid som innebar misbruk av narkotika og sannsynligvis tidligere kontakt med politiet m.v.

Vidar slapp dermed å handle en fruktkorg, og jeg tilkjennegav oss som politi idet Mikke hoppet inn i lasterommet på bilen og startet å markere på en jakke som lå der. Jeg spurte mannen på stedet om hvem sin jakke det var, og han bekreftet straks at det var hans jakke. De ble gjort kjent med sine rettigheter, og påsatt håndjern, mens Mikke fortsatte sin ransaking av bilen. Han markerte også på en tobakkspakke i bilen, samt en dameveske som tilhørte den kvinnelige parten på stedet.


I vesken ble det funnet noen få gram hasj, samt 4 gram amfetamin. I tobakkspaken hadde mannen en ”femmer” med hasj, mens inni jakken ble det funnet en god pose med amfetamin. Mannen opplyste først nedbrutt og med tristhet i stemmen at det var 100 gram, men fant litt senere ut at det nok bare var 50 gram. På vekten inne på Odda politistasjon, viste det seg imidlertid at mannens første antagelser var riktige. Ett hekto med amfetamin.

Etter at de to var tatt imot på Odda pst, kjørte vi fruktbilen hjem til mannens foreldre og ransaket der. Det ble kun gjort mindre funn på denne ransakingen, men at mannen var i besittelse av en såpass stor mengde ute ved fruktboden var jo over alle våres forventninger. Da dagen var omme, var vi til tross meget fornøyde.

Av Øyvind & Mikke

Legg igjen en kommentar