Då kjøre eg om Kverneland!

Mange har sikkert hørt lydopptaket fra Stavanger politiet hvor en ung mann ringer inn til operasjonssentralen og spør om det er greit at han kjører bil til tross for at han har drukket alkohol. Den samvittighetsfulle operatøren hos politiet innleder en lenger diskusjon med vedkomne. Det ender tilslutt med at operatøren truer med at dersom mannen kjører, så vil politiet komme og ta ham, og mannen svarer: jammen, då kjøre eg øve Kverneland. (Klippet er mulig å finne på youtube)

Denne hendelsen handler nettopp om en som valgte å kjøre om Kverneland. Vedkomne hadde vært på fest på Jæren. Det hadde blitt seint og han var god og full. Den unge mannen var ”annige” etter å komme seg hjem og ble etter hvert lei av å vente på drosjen som han hadde bestilt.

I stedet gikk han ut fra festen og startet bilen sin for å kjøre hjem. Dette gikk noget trådt og det endte med at han røk i autovernet på den svingete indre-veien mellom Bryne og Klepp. Da han nærmet seg heimen, fant han ut at dette var noe dritt!!! Som driftige jærbuer flest gikk det opp for ham at dette blei rent tap, hvilket han likte dårlig.
Da kom han på noe ”lurt”. Han gjemte bilen, gikk hjem og ringte politiet og meldte bilen stjålet. Operatøren på sentralen ante ugler i mosen og sendte Jærpatruljen hjem til mannen. Han ønsket imidlertid å møte dem litt nedi veien slik at naboene ikke skulle få med seg at politiet var hjemme hos ham.

Jærpatruljen møtte opp på avtalt busslomme for å treffe mannen. I det de ankom, syntes de det var merkelig at han de skulle møte hadde vært ute i skogen bak busskuret. De stilte noen spørsmål og han forklarte at bilen hans var stjålen med nøkler og lommebok. Dette hadde skjedd mens han var på fest og da han hadde kommet hjem med drosje hadde han funnet ut at det var best å melde bilen stjålen.

Samtidig som dette var en kollega av oss på vei hjem. Han kjørte nettopp på indreveien mellom Bryne og Klepp(om Kverneland). I en sving fant han en støtfanger med et skiltnummer på. Det var også spor i veibanen som tydet på hastighet med sladd. Dette ble meldt inn og Jærpatruljen som stod og snakket med eieren fikk opplysningene på øret.

Jærpatruljen syntes historien til mannen, pluss opplysningene som gikk på samband, virket merkelige. Her måtte det være noe muffens! De kalte opp operasjonssentralen og bad om bistand av hundepatruljen.
Jeg kjørte sammen med Kristin denne natten og vi satte kursen mot Jæren. I det vi møtte Jærpatruljen, lurte de på om jeg eventuelt kunne gå tilbakespor fra mannen de snakket med og til der han hadde kommet fra, eller om jeg hadde noen andre forslag til hva vi kunne gjøre.

Jeg hentet Kingen og sendte han ut bak busskuret. Etter en kort runde i terrenget begynte han å grave i ei torv. Jeg gikk bort til King og under torva fant jeg lommeboka til mannen som jærpatruljen stod og pratet med. Jeg tok med meg lommeboken i lommen og tok kontakt med mannen og spurte om han hadde lommeboken eller om den var stjålet. Nei, den var stjålet så den hadde han ikke. Den skulle ligge i midtkonsollen i den stjålne bilen hans. Jeg dro frem lommeboka og viste han den. «Dette skjønne eg faen ingenting av»! Uttalte jærbuen.


Full og god som han var, var det lite fornuftig å få utav ham. Jeg satte King i søk igjen og etter ca. 50 meter langs veien begynte han å grave inntil en strømboks. Der lå det et nøkkelklippe med tre bilnøkler på.

Jeg gikk på ny tilbake og spurte sjåføren om bilen var nøkkelkjørt eller om han hadde nøklene til bilen. Nei, nøklene stod i, så bilen skulle være stjålet med nøkler. Så bad jeg mannen beskrive nøkkelklippet sitt. Han beskrev ned til minste detalj og det stemte på en prikk med det King hadde funnet. Da jeg dro frem klippet fra lommen og spurte om han kjente til det, ble han noget lang i maska. Han fastholdt forklaringen om at bilen var stjålen og at dette med lommeboka og nøklene var det merkeligste han hadde opplevd i hele sitt liv. Dette mente han var helt sykt, noge x-files eller noge!!

Mannen blei kjørt til legevakten for blodprøve, mens jeg og makker begynte å tråkle nærområdet etter bilen. Etter litt leting fant vi bilen delvis gjemt i enden av en parkeringsplass. Jeg tok oppsøk med King fra bilen. Det gikk ett spor fra førerdøren og retning mot bileiers bopel. Etter hvert kom sporet ut på asfalt. Sporet hadde blitt noen timer gammelt så det var ikke mer fert igjen i asfalten. Fra der det ikke var spor, til stedet hvor bileier hadde kastet fra seg bilnøklene og lommeboken er det ca. 200 meter.

Det hører med til historien at jærbuen ringte til lensmannen neste dag og erkjente promillekjøring. Han hadde tenkt seg om og funnet ut at han ikke kom noen vei med den historien han hadde diktet opp.
Jærbuen ble dømt for promillekjøring. Han fikk 24 dager i fengsel, 8000 kroner i bot og mistet lappen i 2 år. Han må også avlegge full ny førerprøve for å kunne kjøre bil igjen.

Så denne gangen nyttet det ikke å kjøre om Kverneland:)

Jan Øyvind & King

Legg igjen en kommentar