Våpen i sentrum

Søk etter våpen i sentrum

Dette hundeoppdraget fant sted for et par år siden. Foranledningen var at en person hadde vært inne på en av byens nattåpne kiosker og vist frem et håndvåpen. Vedkommende hadde hatt våpenet frem ifra bukselinningen og lagt det på disken inne i kiosken. Vedkommende hadde ikke direkte truet den ansatte på jobb, men han følte situasjonen som veldig truende. Mannen som hadde vært inne med våpenet hadde vært veldig ruset og hadde etter hvert forsvunnet ut av kiosken. Dette skjedde en natt til søndag, ca. kl. 0500 i Stavanger sentrum. Det ble sendt ut en felles etterlysning av mannen over politisambandet til de patruljene som var på nattevakt.


Etter en halvtimes tid meldte en patrulje at de hadde observasjon av vedkommende i Østervåg i Stavanger sentrum. Patruljen gjenkjente vedkommende som en gammel kjenning av politiet og bekreftet at vedkommende fremstod som veldig ruset. Det ble raskt satt i gang en koordinert væpnet aksjon. Mannen, som hadde viftet med håndvåpenet for en drøy halvtime siden, ble beordret kontrollert ned på bakken. Han ble påsatt håndjern og visitert. Vår kjenning var ikke lengre i besittelse av et håndvåpen som han hadde i kiosken.

Klokken var blitt 0600 på en småkjølig søndag morgen, og nattevakten hadde begynt å sette sine spor i en sliten kropp. Det ville være av stor betydning for saken å finne våpenet. Det var absolutt verdt et forsøk med politihund. Min tjenestehund, ”Ari” , ble satt på saken, og jeg forsøkte en kombinasjon av spor og patruljegang. I starten var alle byens dufter av større interesse enn å gå spor etter en rusa kjenning av politiet. Å gå tilbakespor kan i mange tilfeller være vanskelig og krevende. Det var og vanskelig å få til denne gangen, så tålmodigheten ble satt på prøve.

”Ari” viste oss vei, opp fra Østervåg i retning Kulturhuset. ”Ari” gav meg ikke mange tegn på at han hadde satt seg på sporet etter vår mann. Jeg må innrømme at jeg var litt frustrert, men det var dette sporsøket som var vår mulighet. Vi tuslet etter ”Ari” og håpet at hans iver etter å undersøke byens mange lukter ville avta og at han ville føre oss frem til et våpen.

Da vi kom til Kulturhuset, var interessen å søke etter sporet fra gjerningsmannen blitt noe større, uten at jeg vil karakterisere det som intenst. Ved Kulturhuset dreide ”Ari” inn i bakgården ved tidligere Gardum Bokhandel, hvor det blant annet er en trapp i bakgården som ender ut i Søregata. ”Ari” viste vei gjennom denne bakgården i retning denne trappa. Like før trappa, markerte ”Ari” helt tydelig ved en busk som var av en del av beplantningen i denne bakgården.


Vi undersøkte busken med stor interesse og inne i busken lå en sammenrullet bærepose. Vi åpnet posen og var svært fornøyde med å finne et håndvåpen som lignet det vi lette etter. Vi sikret oss våpenet etter beste evne, og da vi fikk se videobilder fra kiosken så vi at det var likt det som gjerningsmannen hadde viftet med en time tidligere. Det var en såkalt softgun uten at det var lett å se for vedkommende som var på nattevakt i kiosken. Stemningen var naturlig høy hos oss som var involvert i oppdraget. ”Ari” fikk en velfortjent dose kos før vi kom oss i seng på morgenkvisten.

V. pfb. T.R.Sunde

Legg igjen en kommentar