Hovefestivaken

HOVEFESTIVALEN 2014

Den årlige Hovefestivalen gikk av stabelen i år lørdag 29.juni til torsdag 4.juli. I den forbindelse var Leiv Kjetil bedt om å bistå med narkotikahunden ”Zanto”, og Roald fra kriminalomsorgen med narkotikahunden ”Disa”.

Da jeg fikk nyss om at Leiv Kjetil skulle ned til det blide Sørlandet i noen dager, var jeg ikke sen om å godsnakke med de som bestemmer, og var så heldig å få være med til Hovefestivalen.


Jeg og Leiv Kjetil pakket bilen og dro retning Arendal med ”Zanto” og ”Faro” søndag morgen. Vi ankom festivalområdet sammen med Roald rett etter lunsj. Vi hadde ikke vært der lange tiden, før Leiv Kjetil var klar for å komme seg ut og gå. ”Man får ikke fanger av å sitte inne!”.

”Disa”, Roald og Ole Vidar

Leiv Kjetil hadde gjort seg noen erfaringer fra samme tjeneste i fjor, og funnet ut at Zanto fungerte best rundt området for ankomst og innsjekkingen til festivalen. Der er det mye folk i drift. Inne på selve festivalområdet er det mye telt, folk, boss og matrester, noe som kan være utfordrende for en hundefører med en matglad hund.

Det gikk ikke lang tid før Zanto markerte på personer. De fleste vi stoppet og kontrollerte var blide og fornøyde, og erkjente bruk av narkotika. Det ble noen mindre beslag, men de store beslagene uteble.

Flere av personer vi tok inn for kontroll og som vi pratet med, forklarte at ryktene gikk på at politiet hadde flere hunder på festivalområdet og man måtte ikke finne på å ta med narkotika, for da ble man tatt. Det er dermed ikke tvil om at politiets tjeneste gjennom årene på Hovefestivalen har virket forebyggende.

Jeg og Leiv Kjetil gikk som makkere under festivalen. Leiv Kjetil gikk som regel et stykke foran meg, mens jeg gikk litt bak og hadde oversikt over det som skjedde foran dem. Man ser fort om noen får dårlig samvittighet når de blir oppmerksom på hunden. I tillegg kan man få en del informasjon fra personer i det hunden og hundefører har passert dem.

Dette skjedde blant annet ved et tilfelle under festivalen. Leiv Kjetil og Zanto gikk ca 15-20 meter foran meg. De passerte to menn som var på vei inn på festivalområdet. Zanto viste ingen direkte interesse overfor dem, og passerte rett frem. I det de passerte meg, overhørte jeg den ene si; ”Så du. Hunden merket ikke noe på oss!” Jeg stanset og tok kontakt med personene. Leiv Kjetil og Zanto kom bort til oss, og Zanto fattet tydeligere interesse for dem. Dette gjorde at vi valgte å ta dem med inn for videre kontroll.

Dette var to blide sørlendinger, så å bli med inn til kontroll var ikke noe problem. Den ene personen jeg pratet med var veldig positiv til politiets arbeid, og kunne ikke få sagt det nok hvilken god jobb vi gjorde. Samtidig var han helt klar på at vi nå hadde tatt feil personer. Det var over 10 år siden sist han hadde røyket seg en joint, så her tok vi feil.

Den andre personen var like påståelig overfor Leiv Kjetil. Han hadde ikke rørt narkotika på mange, mange år. Han kunne ikke skjønne at vi kunne tro noe annet. Det ble etter hvert bestemt at de begge to skulle sjekkes ved å ta en urinprøve.

Etter mye om og men, hardnakket nekting for bruk og to timers (!) venting for at de klarte å avgi urinprøve, var resultatene klare. De gjorde begge utslag på THC (virkestoffet i cannabis), amfetamin og benzo. Til tross for dette var de like fornøyde og blide, erkjente bruk og fikk forelegget med seg i hånden.

Som nevnt tidligere er ikke Leiv Kjetil en person som sitter inne – vi må ut og gå! Det ble en del gåing rundt ankomstområdet til festivalen i løpet av vår tid på Hovefestivalen. Den ene dagen hadde vi gått en stund uten å ha fått noe fangst. Jeg kunne merke at frustrasjonen til Leiv Kjetil var stigende. ”Det må da være noen her som har noe på seg..!” Leiv Kjetil ble oppmerksom på en person som han mente hadde snudd og gått en annen vei da han ble oppmerksom på Zanto, så vi tok opp jakten på ham. Vi var et stykke bak ham og måtte sette opp farten for å ta ham igjen. Da vi var i ferd med å nærme oss vedkommende, stupte Zanto inn i en busk. Tanken var – kan han ha kastet fra seg noe?

Zanto styrte på inne i busken og halen gikk. I det Leiv Kjetil skulle til å sjekke hva han holdt på med, kom Zanto ut med en diger baguette med smeltet ost og kjøttdeig på tvers i munnen. Zanto var superfornøyd, og Leiv Kjetil.. ikke fult så fornøyd! Zanto ville ikke gi fra seg denne fangsten, og den potensielle fangen spaserte fint av sted på god avstand.

Frustrasjonen var å ta og føle på etter denne mindre populære fangsten, men Zanto viste kort tid etter at han har nesen på. Vi var igjen på vei ned mot ankomstområdet, da Zanto stuper inn under et gjerde. Han kryper under og markerer tydelig. Vi klarer etter hvert å komme oss på andre siden av gjerdet vi også – og sannelig var det ikke en bitte-bitteliten hasjklump. Zanto beviste nok en gang at nesen er på – det er ikke størrelsen det kommer an på!

Godt jobbet! 

Hilde

Legg igjen en kommentar