Hompen 2

HOMPEN II

Det var helg, og jeg og Kingen hadde fri. Det hadde gått ca. en måned siden vi hadde vært på Hompen Dekk og bil i Bjerkreim og tatt litauiske tyver.

Denne lørdagskvelden satt jeg lenge oppe og så nattkinoen på NRK – en actionfilm. Jeg var sein i seng og var nok midt i REM-søvnen da jeg bråvåknet av at frua dunka meg i siden og sa at telefonen ringte. Litt i ørska sa jeg hallo! I andre enden var det innehaveren av Hompen Dekk og bil, Kjell Arne. Han spurte så fint: Kæ e du våken eller sove du? Du ser eg he folk inne i anlegget og det var jo veldig effektivt sist dokke var med. I tillegg så he eg snakt med politiet i Dalane og dei e på vei altså, men de var helt nere i Sokndal – og du vet det e jo litt langt vekke!

Eg e med! Gje meg 5 minutt så møtes vi i krysset svarte jeg og kom meg på beina. For de som ikke er lokal kjente så er det ca. 45 minutter kjøring fra Sokndal til Vikeså uten blålys på taket.

Jeg fikk på meg uniformen og hentet hunden. Etter få minutter møtte jeg Kjell Arne som avtalt. Vi ble enige om at han skulle kjøre forbi industriområdet sitt og ta oppstilling langs veien på nordsiden. Jeg skulle dekke sørsiden og så skulle jeg få kontakt med Dalane patruljen og høre hvordan de lå an.

Jeg hadde akkurat kommet i posisjon da det kom en utenlandsk bil forbi på veien. Jeg så at det satt 4 mann i bilen. Jeg ringte til Kjell Arne og spurte om bilen hadde passert der hvor han stod. Det var negativt. Da er det de som stikker sa jeg, bare hold deg der du er. Jeg la på og kjørte etter den nevnte bilen. I det bilen kom ut på fylkesveien, dro den overraskende til venstre innover i ”bøgda” i Bjerkreim. For de som ikke er lokalkjente er dette fylkesveien som går over fra Vikeså til Byrkjedal. På strekningen er der flere stikkveier og veien er svingete. Bilen gav gass og jeg la meg på hjul.

Hva i helv… skjer i Dalane?

Jeg hadde med samband, og fikk meldt inn nummeret på bilen og sa at jeg lå bak bilen og at den prøvde å stikke fra meg. Jeg kalte også opp Dalane patruljene og bad dem gi gass mot Vikeså for å bistå.

Etter kun få sekunder kom det fra operasjonsleder og eks hundefører Charles Bøgild.:” E det någen så kan fortelle meg ka i helvete så skjer nedi Dalane”?

Leif Seglem, som var en av kuskene på Dalane bilene, svarte at han og makker var på vei til Vikeså på innbruddsmelding, men hvor Rekeland kom inn i bildet det ante han ikke.

Jeg fikk gitt en kort sit-rap til Bøgild og han kontret med veldig bra!! Kjør på Rekeland.

Forfølgelsen fortsatte innover i bygda. Det virket som om sjåføren i bilen foran hadde kjørt strekningen før for det gikk fort. Etter ca. ei mil svingte bilen overraskende av fylkesveien og inn på en sidevei som går tilbake mot Hompen . Jeg ringte da opp Kjell Arne og bad han snu bilen sin og komme mot oss. Vi avtalte at han skulle sperre veien når han så oss.

Det gikk fort innover på den smale svingete veien. Etter ei stund så jeg billysene til Kjell Arne i enden av ei lang slette. På sletta ligger noen gårder og ellers er det utmark og beiteområder. Vi nærmet oss bilen til Kjell Arne og den utenlandske bilen sakket av på farten. Til slutt stanset den. Jeg stanset et stykke bak med fullt lys på. Jeg løp bak hentet Kingen som hadde skjønt hva som var på gang. Jeg holdt han i halsringen mens vi løp bort til kjeltringbilen. Jeg rev opp det jeg trodde var førerdøren, men det viste seg å være passasjerdøren fordi bilen var engelskregistrert.

Jeg holdt Kingen inn like ved hodet til passasjeren og ropte: « Get out of the car!» Det smalt i kjevene til King. Han glefset og gjødde så fråden stod rundt munnen.

Alle de fire karene i bilen lystret umiddelbart og kom ut av bilen bleike om nebbet. Jeg kommanderte dem ned i veibanen rett bak bilen og sa de skulle legge seg ned på magen med armene ut til siden. Samtlige gjorde som de fikk beskjed om. Kjell Arne kom bort og stod litt på siden, mens jeg meldte inn til operasjonssentralen om at vi hadde kontroll på 4 mann. Bøgild på operasjonssentralen var storfornøyd og ikke minst i storform.

Han ville ha eksakt posisjon slik at han kunne guide Dalanepatruljene til stedet. Etter litt frem og tilbake på sambandet, fant Bøgild ved hjelp av sin utmerkede EDB – kunnskap ut hvor vi befant oss. Når en ekte byas som Bøgild skal finne frem sør for Skjævelandsbrua så må det hjelpemidler til.

Mens jeg meldte på sambandet, begynte to av de som lå på bakken å øse seg opp. Da er det fantastisk å ha en hund du vet stiller opp. Jeg sendte Kingen ut i lina og lot han bjeffe dem litt i øret så inntok de flat ligge stilling umiddelbart.

Jeg kastet håndjerna mine til Kjell Arne og bad han kneppe dem på de to som hadde øst seg opp. Kjell Arne lurte på hvordan de virket og jeg kontret med at bare dur de på!! Som sagt så gjort Kjell Arne durte dem på og de to ble liggende å vri seg.

Etter hvert kom Dalane bilene til! Vi fikk gått gjennom bilen og alle de fire ble tatt med inn til arresten. Det viste seg at de ikke hadde fått med seg noe tyvegods. I bilen fant vi innbruddsverktøy og 4 par arbeidshansker. I tillegg serverte de 4 bambus historier om hva de hadde vært ute på den aktuelle natten, så de endte de i arrest. Samtlige ble siktet for forøk på innbrudd. De fikk hver sine bøter og måtte avgi fingeravtrykkene og Biologisk profil til politiets system.

Jan Øyvind & King

Legg igjen en kommentar