Etterutdanning

Overværsøk- uante muligheter!

I mai 2011 var jeg på etterutdannings- kurs, det såkalte eu1, på Kongsvinger og hadde stort utbytte av det. Jeg har skrevet om det kurset tidligere, så jeg skal ikke gjenta meg selv, utover at hovedfokuset var såkalt overværsøk. Hunden skal gå ute blant folk og følge opp lukten av narkotika når han slår på det. Høres enkelt ut, men det kreves mye av hunden og det er en stor fordel og ha en robust og hard hund som tåler mye. Zanto er litt av en jeger, så denne type tjeneste passer utmerket.

I den daglige tjenesten er det ikke alltid tid til så mye fotpatrulje, men jeg prøver så godt det lar seg gjøre å ta ut hunden for å se om den slår på biler eller personer vi kontrollerer. Astrid og jeg har også hatt en del fotpatruljer og det er sjelden det ikke medfører en fange eller flere. Uansett er det veldig forebyggende med synlig politi i bybildet og jeg har ennå til gode å få klage eller sure kommentarer. Publikum er ubetinget positive- utenom de som vi pågriper da.

Hasj i trusa

Et artig oppdrag i sentrum husker jeg godt. Midt i Kirkegata, natt til søndag, var det som vanlig en rekke berusede personer som hadde problemer med å oppføre seg som folk. En kar fra Moss var tatt til sides av en patrulje, og jeg tok ut Zanto for å se om det var noe å finne. Etter kort tid stod snuten i skrittet til denne karen og jeg spurte om han hadde narkotika i trusen. Han blånektet og mente at både jeg og hunden bommet kraftig. Zanto kontra med en meget bestemt markering i skrittet! Da karen ble strippet, falt det et par klumper med hasjisj ut av trusen da denne ble firet! Kommentaren fra vedkommende var: “ det er ikke mitt”! Etter en kort samtale, var han enig at han vanskelig kunne bortforklare dette! Vedkommende hadde ikke vært borti politiet før.

Ruten på Sandnes

I lange tider har Ruten på Sandnes vært godt kjent som et problemområde med tanke på bruk og omsetting av narkotika, berusede personer og andre ordensforstyrrelser.
Jeg har hatt en rekke fotpatruljer på Ruten og alle gangene, utenom en gang, har det blitt fanger, av og til 3-4 i slengen. En gang hadde jeg 4 pågrepne på 36 minutter og det må vel sies å være effektivt og forebyggende. Hun ene jeg pågrep gikk Zanto opp i blusen på. Jeg ba henne finne frem det hun hadde gjemt og hun hentet lydig frem en sigarettpakke med rundt 30-40 gram hasjisj. Jeg belønnet Zanto og la han ned. Men Zanto reiste seg etter kort tid og dunket denne jenta i magen, Jeg spurte om hun hadde mer narkotika på seg, og hun hentet frem 100 gram hasjisj hun hadde tapet til magen.

Det forebyggende aspektet

Det viktigste med denne formen for utnyttelse av hundens kapasitet, er etter min mening og ta de som selger narkotika og førstegangsbrukere. Det er lite hensiktsmessig og opprette brukersaker på slitne narkomane. Jeg har tatt en rekke personer som ikke har vært borti politiet før og som ikke er registrert med straffesaker. Da gjelder det å stole på hunden, for de fleste lyver så de tror det selv. Når urinprøven foreligger, kryper de fleste til korset og erkjenner at de har brukt narkotika. Tanken min da er å kanskje få til en samtale og høre om de trenger hjelp. Det og bøtelegge og hive ut en 16 åring er det lite hensikt i.


En kveldsvakt tok jeg ei jente på 16 år for bruk av hasjisj. Zanto tverrvendte da jeg passerte henne og han kan bli ganske hard på markeringen. Jenta hadde Hollywood- nykker og blånektet for alt. Hun hadde knapt nok hørt om narkotika og hun brukte det i hvert fall ikke! Vi tok en urinprøve som slo ut på THC, som er virkestoffet i cannabis. Denne jenta fikk påtaleunnlatelse og vi koplet inn Barnevernsvakten. Astrid og jeg traff samme jenta en del uker senere og hun forklarte at hun hadde fått seg en lærepenge og at hun ikke skulle ruse seg mer! Tiden vil vise det.

I skrivende stund er jeg snart opp i 40 personer pågrepet med Zanto og mange av dem har ikke vært registrert. Det er ikke å legge skjul på at en del av disse er asylsøkere som hører til på forskjellige mottak, pågrepet både i Sandnes og Stavanger. Men mange er personer under 18 år og det er de det er viktig å få prøvd å gjøre noe med!

Leiv Kjetil og Zanto

Legg igjen en kommentar