Banditter på Ruten

Ruten i Sandnes er mye omtalt i media som et problemområde, der det selges og brukes narkotika, byens løse fugler sitter på benker å skaper sin egen lille verden. Området er ”litt større” enn en fotballbane, men det ser ut som om det er vanskelig å få bukt med problemet. Jeg er oppvokst i Egersund og har hørt om Ruten siden jeg var ungdom.

Jeg har fanget utallige personer her med min narkotikahund, de fleste ukjent for politiet, mange under 18 år, mange småbarnsforeldre og ikke minst de som selger narkotika. Zanto begynner å pipe baki bilen når vi nærmer oss Ruten for han vet at her er det alltid fangst. Rekorden er 5 pågrepne på 21 minutter og jeg måtte til slutt si at nå er det på tide å kjøre inn og samle trådene. Det er alltid lurt å få en oversikt og se hvor en eventuelt skal følge opp med en ransaking på bopel.

Sist jeg var på Ruten ble det pågrepet 4 personer med Zanto og jeg fant i tillegg to steder der det var kastet narkotika på bakken. Det ene utlegget lå gjemt under et busskur og det andre var nok kastet i panikk på bakken. Utvilsomt forebyggende, selv om det var irriterende å ikke få noen mistenkte i saken.

En av de pågrepne jeg husker best i Sandens var en utenlandsk person som var utvist fra Norge. Jeg så vedkommende på lang avstand og han flakket litt med blikket da han så meg og Zanto. Han tenkte nok: ”skal jeg snu eller gå videre å late som ingenting?” Han gikk videre. Da jeg passerte han, så jeg Zanto fikk et fint slag og jeg ba kollegaene mine lengre bak om å stanse vedkommende. Han hadde et fint beslag med pulver, blant annet kokain, i vesken. Det viste seg at noen ved en inkurie hadde forlagt dette oppi vesken til siktede. Tenk å være så uheldig.

Kveldsvakten ble avsluttet med en kjapp tur på Byterminalen i Stavanger. Jeg la merke til en unggutt som forsvant inn i gangen mot toalettene. Han ble noe ”vill i blikket” da han så meg og Zanto, så jeg fulgte på og tenkte at her blir det fangst. 3 ungdommer oppholdt seg inne i gangen/toalettet og Zanto viste meg at alle luktet knakende godt.

Ingen var tatt av politiet fra før av, alle erkjente bruk og var positive på urinprøve, samt den ene var i besittelse av en joint og litt marihuana. Det som var litt skremmende og foruroligende, men ikke helt ukjent, var holdningene til disse tre unge guttungene. Den ene var under 18 år. Samtlige forherliget marihuana og var meget bestemt på at dette var et rusmiddel som fungerte bra for dem. Da vi snakket med dem på egenhånd, var derimot holdningen en litt annen. De var litt mindre kjepphøye for å si det sånn.

Det beste er å få tatt de unge før de havner inn i et vedvarende misbruk og her har narkotikahunden sin unike plass i samfunnet. Her kan samfunnet spare masse penger og personlige problemer.

Leiv Kjetil

Legg igjen en kommentar